Preskakanje konopca

    Kada ste poslednji put preskakali konopac i iskoristili njegove dobre strane? Pre 10 – 15 godina? A možda i više?

    Od danas krećem, ali redovno svakodnevno, samo još da odredim na koji način i koliko, ali i to ću u hodu kada vidim koja vrsta treninga najviše odgovara mojoj masi.

    Dopada vam se ova ideja? U tom slučaju, evo nekoliko stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju.

    Pored konopca potrebne su mi trenerka ili majica i šorc ili bilo koja udobna odeća, a najvažnije dobar brus i dobre patike jer kod preskakanja najviše trpe članci, kolena i stopala, a s obirom na moju težinu i krhke istrošene zglobove. Zatim mi treba dovoljno prostora da mogu da zamahnem konopcem i da ne strahujem da ću nešto zakačiti i razbiti tj.da ne bi došlo do loma po kući i povreda. Ukoliko je plafon nizak, hvat nek vam bude malo širi tj. malo više raširite ruke. U mojoj kući to nije problem. Ukoliko nemate svoju vijaču, i ukoliko vam se čini da ta sa kojom vežbate ne odgovara vašoj visini ako je kratka, usko je držite.

    Park ili dvorište su idealna mesta za preskakanje konopca!

    Tako da ja to možda odradim i u dvorištu iz kuće da me ipak ne gleda komšiluk i slučajni prolaznici.

    Prilikom kupovine obratite pažnju da li je dovoljno konopac dugačak – prilagodite ga svojoj visini. Dužina konopca mora da bude odgovarajuća. To možete proveriti na sledeći način: stanite na sredinu konopca, i pogledajte gde su krajevi s drškama – treba da dostignu visinu pazuha. Ako je konopac predugačak, ali ne mnogo, višak možete obmotati oko šaka. Ukoliko je prekratak, tu pomoći nema – nabavite duži konopac (srećom, to se retko dešava, predugačak konopac je znatno češća varijanta).

    Tako je i u mom slučaju. Pa namotam oko šaka onu stranu na koju nije brojač i to je to, a možda maznem i ćerkin, kraći je. Prilikom samog skakanja laktove treba držati blizu tela. Nikakav “skok antilope” nije potreban – idealno je da skočite jedan inč (oko 2,5 centimetara) od zemlje. Veoma je bitno da gledate pravo pred sebe, a ne u svoja stopala. Preskakanje konopca je fenomenalna vežba kojom možemo postići mnogo. Ona je jedna od najstarijih, najjednostavnijih i najkorisnijih aktivnosti koje je čovek osmislio. Odlična je za sve one koji nemaju puno vremena, a mogu je primenjivati i starije osobe.

    Pod preskakanjem konopca se podrazumeva efektivna kardio vežba, trening viskokog intenziteta, kojim povećavamo aerobni i anaerobni kapacitet, odlična je za kardiovaskularni sistem, kao i za topljenje sala kod hiit treninga. Ovim kardio treningom jačamo opštu kondiciju.

    Mnogi smatraju da je to najbolja kardio vežba jer se njenom primenom trosi od 800-1300 kcal/h, za razliku od recimo trčanja gde vršimo pritisak na stopala kolena i zglobove, prebacujuci ukupnu tezinu sa jedne noge na drugu, što kod vijače nije baš takav slučaj. Ovde koristimo oba stopala pri čemu listovi amortizuju udar-doskok (koji nije visok) pri čemu izbegavamo eventualne neželjene efekte-povrede.

    Prednosti

    • razgradnja masnoća
    • vidljivi rezultati u relativno kratkom vremenskom periodu
    • jačanje mišića, tonusa, definicije (gornjeg-ruke,ramena grudi- i donjeg dela tela)
    • redukcija celulita
    • poboljšanje koordinacije pokreta i ravnoteže
    • izdržljivost
    • može se primeniti i u zatvorenom i u otvorenom prostoru
    • izvodljiva je bilo gde u bilo koje vreme
    • podstiče cirkulaciju
    • nije škodljiva za kolena (naprotiv jača kolena, zglobove) AKO SE PRAVILNO IZVODI!!!
    • jača leđne mišiće
    • i svakako nije samo dečija aktivnost!

    Ritam zavisi od kondicije!

    Predlaže se da se za početak počne sa preskakanjem sa skupljenim nogama 1 minut, pa pauza. Počnite sa 15 skokova dnevno i povećavajte njihov broj dok ne steknete kondiciju, a možete primenjivati i HIT na vijači.

    Telo treba da se ispravi, ali ne da bude kruto i pogled pravo-ravno ispred sebe! Ako konopac preskačete najbrže što možete povećavate na taj način HR (srčani ritam) do maximuma. S druge strane ako preskačete sporije ulažete veći napor nego prilikom trčanja. Iz ovoga možemo zaključiti da preskakanjem konopca brže stičemo kondiciju i ulazimo u formu nego kad tračimo, plivamo, vozimo bajs. Preskakanje konopca jača kosti kičme, ali se ne preporučuje osobama sa povredom iste.

    Konopac mozete preskakati na vise načina, ovo su 4 osnovna:

    1. sa obe noge istovremeno
    2. naizmenično (doskok na levu, doskok na desnu nogu)
    3. naizmenično sa jedne noge na drugu pa sa obe
    4. sa obe noge prekrštanjem konopca u “osmicu”

    Osobe koju su dugo neaktivne ne mogu izdržati više od 5 minuta preskakanja konopca. Čak je i to previše! Potrebno je određeno vreme da bi se povećala izdržljivost i savladala veština. Vremenom sve dođe na svoje, naravno i upornošću. Na kraju dostižemo željeni cilj i granicu sa kojom ćemo biti zadovoljni.

    Prilikom preskakanja koncentrišite se na ritam i ne skačite previše u vis jer će vas to poremetiti. Skočite “tek toliko da konopac prođe ispod vaših nogu”- to je nekih 5 cm, jer ukoliko previše skačete u vis možete povrediti zglobove, stopala i kolena o čemu smo pričali na početku!

    Ukoliko osetite žeđ, napravite pauzu, uzmite vodu jer ipak je ovo zahtevna kardio aktivnost! Pauza se ne primenjuje ukoliko radite hiit. Preskakanje konopca je karakteristična kondiciona vezba za boksere i atletičare ali sad je svi polako primenjuju.

    Sada znamo sve što vam je neophodno za bezbedno preskakanje konopca. Uživajte u skakutanju! Uživajte u ovoj vežbi!

    POSTAVI ODGOVOR

    molimo unesite svoj komentar!
    ovde unesite dvoje ime