Ugljeni hidrati usporavaju mršavljenje

Kad se govori o mršavljenju, česte su preporuke da se smanji ili eliminiše unos ugljenih hidrata, ali malo ko zaista razume zašto su oni pogubni za proces mršavljenja.

Uprkos činjenici da neki lekari tvrde da je za mršavljenje dovoljno da se unosi manje kalorija nego što se potroši, suština je u tome da se zbog delovanja hormona, u organizmu ne tretiraju sve vrste kalorija na isti način. Unos ugljenih hidrata čini da telo teže razlaže masne naslage, a razlozi će biti objašnjeni u ovom tekstu.

Glavni problem kod velikog unosa ugljenih hidrata je stimulacija proizvodnje insulina. Njegova svrha je da podstakne korišćenje šećera u krvi (koji je posle jela obično povećan u odnosu na trenutne potrebe organizma), i taj višak skladišti za buduću upotrebu.






Ovaj višak šećera se prvo skladišti kao glikogen u mišićima i jetri. Glikogen se veoma brzo može konvertovati u šećer u krvi kada je to potrebno, obično za nagle i jake aktivnosti. Raspoloživ prostor za glikogen je dosta ograničen, i kada insulin treba da uskladišti glikogen, a nema mesta za njega, taj šećer se skladišti kao mast.

Za mast postoji dosta veći prostor u organizmu nego za glikogen. Postoji milijarde masnih ćelija u organizmu, a svaka od njih se može povećati i preko 100 puta od svoje veličine da bi napravile prostor za smeštaj dodatne masti. Zbog toga je i moguće ponovo taloženje masti posle liposukcije – čak ako se ukloni većina masnih ćelija. One što ostanu se mogu značajno povećati da bi primile dodatnu mast.

Osim efekta skladištenja masti, insulin takođe blokira sposobnost tela da sagori masnoću. Iz tog razloga je izbegavanje ugljenih hidrata u procesu mršavljenja izuzetno važno.

Nije potrebno mnogo ugljenih hidrata da bi se stimulisala tolika proizvodnja insulina koja bi zatvorila sposobnost tela da sagori masnoću. Samo jedan obrok sa količinom ugljenih hidrata koja se sadrži u prosečnom parčetu hleba je dovoljna da proizvede dovoljno insulina da blokira sagorevanje masti na 1 do 2 dana – bez obzira da li je pridržavanje dijete striktno i bez obzira koliko ste vežbali tokom tih 1 ili 2 dana!

Možda ste u zabludi nakon prethodnog pasusa zato jer znate dosta ljudi koji gube na težini, a ipak jedu ugljene hidrate. Važno je naglasiti da ugljeni hidrati uzrokuju oslobađanje insulina koji sprečava telo da sagoreva MAST.

Gubitak na težini je i dalje moguć zato jer možete izgubiti zadržanu vodu, a telo će i dalje sagorevati kalorije, samo što će one dolaziti iz proteina mišića i ostalih tkiva, ali ne i masti. Pošto su mišići metabolički najaktivnije tkivo, sagorevanje mišića je štetno jer ćete se osećati slabo, metabolizam će se početi da se usporava, tako da će mršavljenje biti sve teže i teže.

Zbog insulinskog blokiranja sagorevanja masti, veoma je preporučljivo izbegavati rafinisane ugljene hidrate što je više moguće. Međutim, nikako se ne preporučuje da sada svi pređete na Atkinsovu dijetu. Previše proteina može opteretiti jetru i uzrokovati teškoće u njenom radu. Preporučuje se ishrana bogata svežim i smrznutim povrćem, semenkama, koštunjavim voćem, voćem, i umereno bogata proteinima životinjskog porekla iz mesa, jaja, ribe. Ovakvom ishranom ćete unositi ugljene hidrate, ali uglavnom iz izvora bogatih dijetnim vlaknima koji nemaju jako insulinsko dejstvo kao rafinisani proizvodi.

Postoje dijete siromašne ugljenim hidratima koje preporučuju jedan ugljeno-hidratni obrok nedeljno kao nagradu za svoje napore. Međutim, postoje daleko bolji načini da sebe nagradite, a koji neće narušiti vaš program mršavljenja, kao što se to predlaže. Prvo, kao što smo naglasili, bilo kakav ugljeno-hidratni obrok će proizvesti dovoljno insulina za blokiranje sagorevanja masti na dan ili dva.

Ako jednom nedeljno “varate” i jedete takav obrok, vi time smanjujete mogućnost mršavljenja za 8 dana u mesecu, a to je smanjenje efikasnosti za oko 25%! Drugo, što više jedete ugljenih hidrata, to ćete više i žudeti za njima, što može dovesti do popuštanja i do eventualnog napuštanja plana dijete u celini.

Na sreću, sada bolje razumete zašto hrana bogata ugljenim hidratima ima tako razoran uticaj na prirodno mršavljenje. Ako se opredelite za zdravu ishranu i izbegavate rafinisane ugljene hidrate 2 ili 3 nedelje, shvatićete da vam posle toga više i ne trebaju, tako da njihovo izbegavanje postaje sve lakše i lakše. Sa malim naporom na početku dijete, saznaćete da je zdrava ishrana za vas prirodna i da ćete dostići željenu težinu na duže staze.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime