3D ultrazvuk za rano otkrivanju raka dojke

Siemens je prvi među svetskim proizvođačima usavršio novi sistem koji će pomoći lekarima u njihovim naporima za rano otkrivanje raka dojke, a koji je zasnovan na trodimenzionalnoj ultrazvučnoj tehnologiji.

Novi ultrazvučni skener dojke „Acuson S2000 ABVS“ kombinuje nekoliko prednosti. Automatizovano skeniranje dojke obezbeđuje konzistentan kvalitet slike. Ovaj standardizovani postupak povećava mogućnost upoređivanja rezultata čime obezbeđuje osnovu za bolji kvalitet slike. S obzirom da se primenjuje minimalna kompresija na dojku, ispitivanje je udobnije u odnosu na druge metode pregleda.

Rak dojke je najčešći tip raka kod žena u Srbiji, sačinjavajući preko 25 procenata obolelih i pogađa svaku 12. ženu. Svake godine otkrije se oko 4000 novih slučajeva ove bolesti, a oko 1600 žena umre od posledica raka dojke. Zbog toga se u Srbiji sve žene između 45. i 69. godina starosti pozivaju da se uključe u mamografski skrining jer su redovni mamografski pregledi najbolje oružje u borbi protiv raka dojke. Ultrazvuk je najčešće korišćen pregled za dodatna ispitivanja u cilju ranog otkrivanja raka dojke.

Ovo je bio razlog da Siemens usavrši novi 3D ultrazvučni sistem „Acuson S2000 ABVS“. Iako se ultrazvuk oduvek koristio u ispitivanjima dojke kada mamografija nije bila u mogućnosti da dâ jasan rezultat, ručna ultrazvučna ispitivanja koja su se vršila u prošlosti oduzimala su mnogo vremena i zahtevala su direktnu i momentalnu analizu slike dobijene ultrazvukom od strane lekara.

Međutim, zahvaljujući „Acuson S2000 ABVS“ pacijentkinja leži na stolu i na dojku se postavlja velika sonda. Kretanje sonde i dobijanje slike se sada odvija potpuno automatski. Nakon ispitivanja, lekar može ocenjivati trodimenzionalne slike na ekranu. Slike mogu biti arhivirane godinama i mogu se upoređivati sa novodobijenim slikama kako bi se procenile promene na dojci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *