Domain for SALE!Domen se prodaje!

Ako želite ravan stomak onda ne koristite ove namirnice

Ako ste primetili da vam se nakon nekih obroka naduje stomak dobro razmislite pre nego što sledeći put posegnete za ovim namirnicama

Koje namirnice će vas najviše naduti:

Rafinisane žitarice

Uobičajeni primeri rafinisanih žitarica su beli piranač, beli helb i bela testenina. Za razliku od celih žitarica (smeđih), rafinisane žitarice su modifikovane i mogu drastično da povećaju šanse za gojaznost. Istraživanje koje je sproveo Harvard Medical School u razdoblju od deset godina otkrilo je kako su ispitanici koji su jeli najveće količine rafinisanih žitarica imali veću šansu da dobiju neželjene kilograme. Oni koji su jeli najviše celih žitarica imali su najmanje šanse da razviju velik stomak.

Punomasno mleko

Većina ljudi zabrinuta je za svoj izgled i zdravlje pa izbegava punomasno mleko zbog relativno visokog procenta masti. Ali manje su svesni toga da i mleko sa 2 odsto masti isto tako ima veliki procenat kalorija i masnoća koje se takođe mogu nataložiti u struku. Ukoliko želite ravan stomak, najbolje je piti bezmasno mleko ili ono sa 1 odsto masti. Ovo mleko takođe sadrži kalcijum, ali ima manje kalorija i masnoća.

Bilo koja hrana koja sadrži transmasne kiseline

Pre kupovine bilo kojeg proizvoda dobro pogledajte deklaraciju i uverite se da ne sadrži transmasne kiseline ili hidrogenizovanu mast. Šokantno je da manje od grama transmasti može imati negativan uticaj na zdravlje. Osim toga, brojne su studije pokazale da transmasti znatno utiču na sakupljanje masnoće oko područja stomaka. Transmasne kiseline stvaraju se i tokom drugih procesa, kao što je prženje.

Prerađeno meso

Ukoliko volite prerađeno meso poput kobasica i salama, mogli biste da dobijete fine naslage na stomaku. Naime prerađeno meso sadrži mnogo kalorija, ali i zasićenih masti, objavljeno je neki dan u New England Journal of Medicine. Zanimljivo je kako je upravo ovakvo meso među 12 najvećih uzročnika prekomerne težine. Radije birajte sveže i laganije meso poput pilećih i ćurećih prsa.

Brza hrana

Ukoliko volite brzu hranu, čizburgere, hamburgere, picu, krofne i pomfrit, razmislite dva puta. Cena koju plaća vaša vitka linija je visoka. Osim toga, brza hrana obično se prži u dubokom ulju, što će uticati na vašu kilažu, ali uticaće loše i na vaš kardiovaskularni sistem.

Mafini za doručak

Ukoliko na putu za posao odlučite da kupite mafine uz jutarnju kafu, možda ste izbegli gori scenario – krofne, ali još uvek ne jedete zdravo. Mafini sadrže oko 500 kalorija i to je više od pola preporučene dnevne doze šećera.

Sokovi

Ukoliko volite sokove, nažalost rezultat su masnoće na stomaku. Naime sokovi sadrže prazne kalorije poput šećera koji podiže nivo šećera u krvi i koji vas goji, posebno na području stomaka. Osim toga, studije su pokazale da veštački zaslađivači smanjuju sposobnost tela da prepozna sitost, što vodi ka prejedanju i prekomernom uživanju u hrani. Voda je najzdravija alternativa, a ako vam nedostaje ukusa, stavite u nju malo limuna.

Sir

Iako je sir dobar izvor kalcijuma koji je odličan za kosti, nažalost ima visok procenat zasićenih masti. Možda vam se čini da jedete uravnoteženo, ali teški sirevi sadrže čak oko pola dozvoljenog dnevnog unosa masnoća. Idući put kada želite da dodate sir u sendvič ili na paradajiz, uzmite manji komad i odaberite onaj koji sadrži manje masnoća.

Čips

Čips ima razne ukuse, a u njemu se obično uživa uz omiljenu seriju ili utakmice. Ali trbuh na kraju neće biti zahvalan zbog ove poslastice jer ona sadrži transmasne kiseline i bogata je kalorijama. Čips je poguban za vitku liniju, a zbog konzumacije te nezdrave namirnice možete razviti niz srčanih problema i povećati nivo holesterola. Pečeni krompir zdrava je alternativa.

Bilo koja hrana koja sadrži rafinisani šećer

Hrana koja sadrži rafinisani šećer ima malo nutritivne vrednosti, a puno praznih kalorija, povećava nivo glukoze u krvi i bogata je jednostavnim ugljienimhidratima koji podstiču telo da proizvodi ekstra masnoće posebno oko stomaka.

Alkohol

Bilo da volite da popijete flašu piva, bilo koktel, gotovo sva alkoholna pića pogubna su za vitak struk. Alkohol naime odmah sagoreva i smanjuje mogućnost organizma da preradi masnoće. Osim toga, sadrži puno praznih kalorija sa malo nutritivne vrednosti.

So

Iako zbog soli nećete doslovno nabaciti kilogram viška, ona izaziva osećaj nadutosti i zbog nje izgledate kao da imate velik stomak. Zbog soli telo zadržava vodu, a većina će je zadržati u području stomaka.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *