Alkohol oštećuje DNK kod tinejdžera

Alkohol oštećuje DNK kod tinejdžera

Samo tri krigle piva popijene tokom vikenda mogu izazvati više od pet puta veće oštećenje DNK tinejdžera u poređenju sa onim koji ne piju, pokazalo je novo istraživanje

Čak i relativno mala doza alkohola izaziva oštećenja nad ćelijama krvi što se odražava na sposobnost tela da razlaže toksine. Naučnici su istraživali rane faze alkoholizma i načine na koje se odražava na DNK kod studenata starosti između 18 i 23 godine.

Jedan deo njih pio je u proseku litar i po piva vikendom, dok drugi nije konzumirao alkohol. Njima je zatim testirana krv, kako bi se proverilo da li imaju nekih zdravstvenih problema. Istraživači su kod onih koji su pili primetili oksidativna oštećenja koja utiču na sposobnost tela da se oporavlja ili razlaže toksine poput slobodnih radikala u krvotoku.

Studija objavljena u žurnalu Alcohol pokazala je da tinejdžeri koji piju vikendima imaju veća oštećenja tog tipa, a koja se kasnije povezuju s nizom oboljenja – od arteroskleroze do Parkinsonove bolesti.

Prema Svetskoj zdravstsvenoj organizaciji, alkohol je odgovoran za 2,5 miliona smrtnih slučajeva godišnje širom sveta, a mladi starosti između 19 i 25 godina čine oko 320.000 njih.

Istraživanje je donelo sasvim nova otkrića budući da se bavilo uticajem alkohola na zdrave, mlade ljude, za razliku od većine studija koje su ispitivale osobe koje godinama konzumiraju alkohol i čije je telo već oštećeno zbog toga.

Profesor Adela Rendsn, istraživač Nacionalnog politehničkog instituta u Meksiku, kaže da je sa svojim timom odlučila da nastavi ispitivanje oštećenja ćelija krvi kod tinejdžera koji konzumiraju alkohol.

Koristili su test pod nazivom “kometa” tokom kog izvlače nukleus limfocita iz krvi i zatim ih podvrgavaju struji u procesu elektroforeze.

“Zanimljivo je da hromatin, kombinacija DNK i proteina iz nukleusa ćelije, nije dovoljno kompaktan, ako je DNK oštećena, što se prilikom elektroforeze vidi kao neka vrsta repa komete iza hromatina”, kaže Rendsn.

Dužina “repa” može pokazati koliko je DNK oštećena, a kod grupe koja je vikendom konzumirala alkohol, on je bio duži u odnosu na ostale.

Takođe, otkriveno je da u njihovim ćelijama ima 44 odsto oštećenja, u poređenju sa samo osam odsto kod kontrolne grupe. To je značilo da tinejdžeri koji piju imaju 5,3 puta oštećenije ćelije, što je mnogo više od onog što su naučnici očekivali. Način na koji alkohol menja DNK još nije poznat, ali naučnici će nastaviti da istražuju ovu pojavu kako bi to otkrili.

Goca

About Goca

Comments 1

  1. Pingback: Andora vizni režim - Travel visa stay sajt vizni režim Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena

Pitanja o marketingu