ANOREKSIJA: Devojke prave sebi haos od života izgladnjivanjem

Datum:

Share post:

Devojke u Srbiji se ubijaju izgladnjivanjem, zaključuju lekari! Precizna statistika o njihovom broju ne postoji, ali ih na ulici nije teško prepoznati

Nije teško ni primetiti da skoro u svakom odeljenju viših razreda u srednjim školama postoji bar jedna devojčica kojoj je san manekenski izgled i koja je mršava.

Poremećaj

A takav izgled često dovede i do smrti. Francuska glumica i manekenka Izabel Karo umrla je od anoreksije u 29. godini poslednje nedelje 2010. godine. Ona je bolovala od anoreksije od 13. godine, a 2006, kada je pala u komu, imala je svega 25 kilograma uz visinu od 165 centimetara.

Devojke “hodajući ofingeri” nisu više retka pojava ni na ulicama srpskih gradova, ponajviše u prestonici. Sve one boluju od poremećaja u ishrani, anoreksije ili bulimije.

Specijalista nutriciolog dr Ljubomir Pfaf upozorava da je trend mršavosti odavno sa manekenki prešao na „obične“ devojke. Izgladnjivanje i namerno povraćanje hrane, pojave poznate i kao anoreksija ili bulimija, sve su izraženije među mlađim generacijama. Tačan uzrok ove bolesti nije poznat, a stručnjaci najčešće ističu nekoliko faktora koji imaju uticaja, i to: socijalni faktor, problematičnu porodicu, slabu ličnost i neurohormonalne poremećaje.

– U lekarskoj praksi mogu se sresti devojke koje imaju svega 34-35 kilograma, a visinu veću od 1,7 metara. To su gotovo kosturi. Anoreksija je fobično stanje, pravi strah od hrane – kaže za “24 sata” dr Pfaf.

A kako sve počinje?

Prvo je to izbegavanje hrane koja goji, kao što je hleb, testo, slatkiši, zatim sledi smanjivanje obroka i na kraju potpuno odbijanje hrane. Veoma često sve ovo je praćeno besomučnim fizičkim iscrpljivanjem i vežbanjem. U tom periodu devojke za ceo dan pojedu jednu jabuku ili nekoliko njih dnevno i piju mnogo tečnosti.

Brojne statistike pokazuju da više od polovine tinejdžera želi da smrša. U većini slučajeva poremećaj se javlja kod devojaka u pubertetu i mladih žena. Na sreću, poremećaj se može na vreme prepoznati. Sigurni signali da nešto nije u redu jesu uzimanje malih porcija ili odbijanje hrane, nagli gubici u težini bez nekog posebnog razloga, jak strah od dobijanja na težini, učestalo vežbanje, jedenje u tajnosti, napuštanje stola odmah posle jela i odlazak u kupatilo, velika kolebanja u težini, gubitak menstruacije, zavisnost od laksativa (lekovi za lečenje zatvora), dijuretika (podstiču izlučivanje urina) ili pilula za mršavljenje.

– Važno je da i porodica razume ovaj poremećaj. Besomučno prisiljavanje nekog da jede ne može uroditi plodom. Sa obolelom osobom treba da se razgovara, obroke treba pretvoriti u ritual, ali sve to uz konsultacije sa lekarima. Čarobnog leka nema, a jedini lek je volja pacijenta i saradnja sa lekarom – zaključuje dr Pfaf.

U Beogradu se ovim poremećajem bave lekari u Institutu za mentalno zdravlje u Palmotićevoj i u Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović”.

Lečenje do šest godina

PSIHOTERAPIJA – Proces lečenja je dugotrajan i traje od dve do šest godina. Lekari tvrde da se 75 odsto obolelih izleči. Tablete se ne primenjuju, a lečenje se zasniva na dugotrajnoj psihoterapiji, nadzoru nutricioniste i pomoći endokrinologa.

Kako prepoznati poremećaj:

  • uzimanje malih porcija ili odbijanje hrane
  • nagli gubici u težini
  • učestalo vežbanje
  • jedenje u tajnosti
  • napuštanje stola odmah posle jela i odlazak u kupatilo
  • gubitak menstruacije
Simon
Simonhttps://www.avionom.com
Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime

Povezani članci

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim tepisima, osim treninga, one često pribegavaju i različitim dijetama. Takođe,...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi, za ubrzavanje metabolizma, ali i za poboljšanje raspoloženja. Kiseli kupus...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a posebno na kardiovaskularni, ističu lekari i preporučuju da više...

Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom

Štitasta, leptirasta žlezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga,...