Artritis

Artritis
Artritis (od grčkog arthro-zglob i itis-upala) je posledica degenerativnih promena u organizmu

Artritis (od grčkog arthro-zglob i itis-upala) je posledica degenerativnih promena u organizmu koje najčešće nastaju u drugoj polovini životnog doba i čine deo starenja.

Zbog savremenog načina života i ishrane, ova vremenska granica se sve više pomera prema mlađem uzrastu.

Pod Artritis spada preko 120 tipova raznih reumatskih obolenja.

Bez obzira na tip, Artritis je hronična bolest i od pojave ostaje stalni pratilac do kraja života. Za mnoge je to stanje neizbežno i sastavni deo starenja. Većina ljudi oko 50 godine života već počinje osećati neke znake artritisa.

Simptomi degenerativnih promena obično počinju povremenim bolovima u zglobovima. Ukočenost, otekline, upale, crvenilo, bolovi u zglobovima i mišićima su znaci početka degenerativnih promena. Prateće pojave simptoma su vrlo često nesanica, hronični umor, grčevi, depresija i mnoge druge. Po pravilu, vremenske promene utiču na pogoršanje stanja.

Dejstvo lekova na Artritis

Medicinski tretman se menja i prilagođava stanju i po pravilu pacijenti postaju doživotni zavisnici lekova. To su najčešce nesteroidni anti-inflamatorni farmaceutski preparati. Oni pre svega smanjuju bol i upalu i tako otklanjaju simptome bolesti, uz mnoštvo negatvnih nuzpojava.

To su stomačni poremećaji, unutarnja krvarenja, zamor, mentalna konfuzija i depresija, toksikacija jetre i bubrega, što često prevazilazi očekivanu dobrobit.

Facebook Komentar

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.