Bakterijski test

Datum:

Share post:

Upoređujući je sa gastroskopijom koja je neugodna i neprijatna, UBT metoda je bezbolna, brza i 99 odsto efikasna zbog čega je nazivaju “zlatnim standardom”

Reč je o tableti koja se popije, raspada se i rastura u roku od dva minuta od dospevanja u stomak. kaže profesor Medicinskog fakulteta u Stokholmu dr Per Helstrom i hemičar Instituta Karolinska.

Zabluda i u naučnim krugovima je bilo, moguće da će ih biti i ubuduće. Zabluda i krivo postavljenih teorija ima i u savremenoj medicini. Jedna, koju je pre mnogo godina svetska zdravstvena zajednica prihvatila trajala je sve do današnjih dana. Reč je o tradicionalnom shvatanju da su stvoreni želudačni i dvanaestopalačni ulkusi, poznatiji u narodu kao čirevi ili grizlice, isključivo psihosomatske prirode. Povezivani su sa izrazitim karakteristikama ličnosti, načinom života i stresom. Verovalo se da su ovim oboljenjima ipak najpodložnije osobe emotivne naglašenosti, osetljive osobe, pa zbog toga čireve nije bilo moguće izlečiti.

Kako je i kada to tradicionalno medicinsko shvatanje odbačeno?

Zahvaljujući dvojici švedskih naučnika, Beriju Maršalu i Robinu Vorenu, svetska medicina odbacila je dosadašnju tvrdnju lekara da su čirevi na dvanaestopalačnom crevu i želucu u stvari psihosomatska tvorevina. Dvojica pomenutih stručnjaka, posle 20 godina istraživanja, dokazala su da čireve na tim lokacijama izaziva bacil, nazvavši ga helikobakter pilori, a potom su otišli i dalje. Stvorili su jednostavnu neinvazivnu i bezbolnu metodu otkrivanja te bakterije, a zatim odredili antibiotike pomoću kojih se ona uništava. I otkriće bakterije i stvaranje nove dijagnostičke metode Svetska zdrvstvena organizacija nazvala je revolucionarnim i odmah ih kandidovala za Nobelovu nagradu. Maršalu i Vorenu dodeljena je Nobelova nagrada.

U čemu se sastoji to njihovo revolucionarno dijagnostičko otkriće?

U jednostavnosti, u lakoći korišćenja i rukovanja, u vremenskoj uštedi, ali i u jednostavnosti lečenja. Ta metoda se naziva UBT (Urea Breath Test), inače bezbedan test na bacil helikobakter pilori. UBT koristi za dijagnozu ureu označenu neradioaktivnim izotopom (13C). U stvari, reč je o tableti koja se popije, raspada i razlaže u roku od dva minuta od dospevanja u stomak. Dakle, reč je o vrlo efikasnom testu, jer višestruko skraćuje vreme postavljanja dijagnoze. Ova test metoda u otkrivanju helikobakter pilori u gastrointestinalnom traktu UBT zasniva se na činjenici da je ta bakterija metabolički aktivna. Bakterija koristi ureu iz tablete koja se (urea) metaboliše u amonijum i ugljendioksid koji se izdiše. E, ta količina izdahnutog ugljendioksida daje meru prisustva bacila helikobakter pilori u gastrointestinalnom traktu. Ukoliko je označena vrednost izdahnutog ugljendioksida mala, ovog bacila nema u organizmu, u suprotnom ima ga.

Da li je metoda UBT skupa?

Upoređujući je sa gastroskopijom koja je veoma neugodna i veoma neprijatna, UBT metoda je jeftina i 99 odsto efikasna i zbog toga je u zapadnoj medicini nazvana “zlatnim standardom”, jer između ostalog određuje prisustvo žive i metabolički aktivne bakterije u organizmu čoveka.

Kako se upotrebljava UBT metoda u dijagnostikovanju bacila helikobakter pilori?

Proces uzimanja uzorka ima tri jednostavna koraka. Prvo, koristeći plastičnu cevčicu, pacijent izdahne uzorak vazduha u dve epruvete sa plavim zatvaračem. Zatim proguta tabletu, a posle deset minuta pauze pacijent izdahne uzorak vazduha u druge dve epruvete sa crvenim zatvaračima. Epruvete se sa kartonom pacijenta odmah šalju u određene laboratorije. Ukoliko se laboratorije nalaze u drugim mestima, epruvete se mogu slati i poštom, a rezultati se dobijaju za nekoliko dana.

Kako helikobakteri pilori dospevaju u pluća, a zatim u epruvetu?

Treba znati da se uzorak izdahnutog vazduha uzima na prazan stomak, a pre davanja UBT tablete od pedeset miligrama koja se odmah raspadne, a urea se razlaže. Ta urea iz tablete, u prisustvu helikobakter pilori posredstvom enzima ureaze, koji proizvodi helikobakter pilori, razlaže se na ugljendioksid i amonijak. Preko izotopa pilori se putem krvi dovode do pluća, a izdahom stižu do epruveta. I kada se utvrdi prisustvo bacila helikobakter pilori, lekar pristupa određivanju terapije, pacijentu određuje antibiotike koji u roku od šest meseci u potpunosti eliminišu prisustvo pilori bakterije, a time i izlečenje od čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime

Povezani članci

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim tepisima, osim treninga, one često pribegavaju i različitim dijetama. Takođe,...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi, za ubrzavanje metabolizma, ali i za poboljšanje raspoloženja. Kiseli kupus...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a posebno na kardiovaskularni, ističu lekari i preporučuju da više...

Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom

Štitasta, leptirasta žlezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga,...