Beli slez

Kao lek je dobar protiv bolova u prsima promuklosti, teškog disanja kašlja, pljuvanja krvavog i drugih plućnih bolesti

Za šta se upotrebljava beli slez?

Beli slez se koristi za umirenje kašlja, za oblaganje sluznica (gastritis, čir na želucu) i smanjenje iritacija. Primenjuje se kod bronhitisa, zapaljenja respiratornih organa, upale mokraćne bešike i kamena u mokraćnim putevima. Spolja se primenjuje za ispiranje nosa, naročito kod beba. Kao blago sluzno sredstvo koristi se i protiv proliva, za klizme, za obloge kod opekotina i upala, a sirup belog sleza je popularan lek za suvi, nadražajni kašalj. Primenjuje se i kod upala urinarnog trakta i urinarnog kamenca.

Kako deluje beli slez?

Koren i list belog sleza sadrže sluzi koje umiruju sluznice stvarajući zaštitni sloj oko njih. Sluzi smiruju kašalj, smanjuju iritacije upaljenih sluznica želuca, creva i imaju hipoglikemijsko dejstvo, stimulišu fagocitozu.

Šta kažu naučna istraživanja?

Sluzi iz korena belog sleza oblažu sluznice i time stvaraju zaštitni sloj, pa tako dolazi do smanjenja iritacija. Polisaharidni kompleks belog sleza stimuliše proces fagocitoze. Sluzi primenjene spolja smanjuju zategnutost i povećavaju vlažnost kože.

Kako se uzima beli slez?

Koren belog sleza se prelije prokuvanom i ohlađenom vodom i ostavi da odstoji 2 sata. Čaj se procedi i pije nekoliko puta dnevno, po želji se može zagrejati pre upotrebe. Koren belog sleza se ne treba kuvati, jer se tada ekstrahuje i skrob, pa čaj postaje gušći, mutan i brže se kvari.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti beli slez?

Nema podataka o slučajevima kad se ne sme primenjivati.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni belog sleza?

Teoretski može dovesti do pojave hipoglikemije (smanjenje koncentracije šećera u krvi).

Sa kojim lekovima istovremeno ne treba primenjivati beli slez?

Sluzi iz belog sleza teoretski mogu uticati na smanjenje apsorpcije lekova koji se primenjuju istovremeno.

Belog sleza ima vrlo retko mada može svuda rasti, dok crnog ima skoro svuda.

Preporučujemo da se beli slez gaji

Posebno onima koji gaje cveće.

Zašto bi u kući imali puno cveća koje ne koristi, osim estetskog izgleda, ničemu a ovako korisnu biljku zanemarujemo. Međutim to je stvar svakog pojedinca. Ovde ćemo samo napisati u kojoj meri i na koji način je beli slez koristan.

Leči pomenute bolesti. Pri zapaljenju krajnika treba ispirati grlo sa čajem belog sleza i to svakog sata po jednom. Kada se naduju obrazi ili zbog slomljenog zuba, i bolovi napadnu, tada treba češće ispirati usta i desni sa čajem belog sleza. Čaj se u ovim prilikama koristi topao (mlak), a oblaganje obraza se vrši toplim celerom pomešanim sa uljem.

Koren belog sleza kada se isecka sitno i skuva, odlično čisti mrlje sa haljina. I ovde se upotrebljava dok je topao.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime