Blagovanj čuva pluća, jetru, matericu i mnogo toga još

Blagovanj čuva pluća, jetru, matericu i mnogo toga još

Stimuliše rad svih organa i jača organizam. Izuzetno delotvoran protiv kašlja i drugih tegoba u prsima praćenih osećajem pritiska

Za blagovanj (Hyssopus officinalis) se od davnina zna da čisti pluća od svake nečistoće. Engleske pristalice tradicionalne medicine smatraju da je izuzetno delotvoran protiv kašlja i tegoba u grudima praćenih osećajem pritiska.

Oni, međutim, savetuju da ga ne treba uzimati odmah, već kada se upala stiša, odnosno kada temperatura padne, a sluz sazri. Tek tada blagovanj je potpuno efikasan. Po njihovom mišljenju, na ovaj način treba postupati sa svim biljkama koje sadrže ulje i balzam, a u blagovanju ima žutog etarskog ulja u zavidnim količinama, gorkih materija, malo kamfora i sumpora. Sadrži i specifičan sastojak potašu, silicijum, tanin, saponin i priličnu količinu holina, koji podstiče rad svih organa, jačajući na taj način organizam u celosti.

U narodnoj medicini blagovanj se i danas naširoko primenjuje u lečenju astme i bronhitisa, a kao gorko sredstvo koristi se za jačanje želuca i uklanjanje smetnji prilikom varenja. Dobar je ekspektorans u lečenju kašlja i promuklosti, a primenjuje se i za otklanjanje tegoba jetre, materice, reumatizma kao i za smirenje nervno razdražljivih osoba. Koristi se i za regulisanje pojačane masnoće kože lica i neredovnih menstruacija, ispiranje rana, poboljšanje apetita, snižavanje visokog krvnog pritiska.

Blagovanj raste divlje, uglavnom po kamenitim i suvim mestima, kod nas najviše po kamenjarima istočne Srbije. Sadi se i po baštama, kao biljka za lek i začin. Koren mu je dugovečan, a cveta čitavo leto. Plavi cvetovi imaju jak, veoma prijatan miris koji pčele obožavaju. Biljka je, inače, u celosti aromatična, ali joj je ukus ljut i gorak. Donekle ukusom podseća na nanu i timijan, pa ga kulinari rado koriste kao začin za jela od mesa i ribe. Dodaju ga i biljnom puteru i ulju, majonezu, ali i jelima od mahunarki i krompira.

Za lekovite svrhe biljka se bere dok cveta i suši u hladu, na mestu gde postoji dobro strujanje vazduha. Ne sakuplja se jedino drvenasti deo stabljike. Ipak, najlekovitiji su vrhovi stabljike sa cvećem i lišćem. Za potrebe lečenja sprema se u vidu čaja, tinkture, sirupa.

ČAJ I SIRUP

Čaj se sprema tako što se 4 g blagovanja prelije sa 200 ml ključale vode i ostavi poklopljeno 15 minuta. Zatim se procedi i pije, dve do tri šolje dnevno, uvek sveže pripremljen.

Sirup se priprema tako što se u litar ključale vode stavi 100 g blagovanja i 1,600 kg šećera i sve zajedno kuva. Kuva se dok sadržaj ne poprimi izgled sirupa, a onda skloni sa šporeta i prohlađen konzumira. Za navedene tegobe dnevno treba uzimati po šest supenih kašika sirupa.

PROTIV MASNE KOŽE LICA

Masna koža lica može uspešno da se eliminiše uz pomoć blagovanja. Prvo treba pripremiti čaj, a zatim kuglicama vate čaj nanositi na umiveno lice. Ako se u čaj doda i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, dobiće se delotvorno sredstvo za čišćenje i tonik za kožu. A da bi se postigao željeni efekat neophodni su strpljenje i upornost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vaši komentari nam pomažu da poboljšamo naše proizvode i usluge, tako da ih i dalje beležimo. Komentar koristimo i za buduću upotrebu. Za dalje detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Zadržavamo vaše ime kako bismo mogli komunicirati s vama o našim proizvodima i uslugama. Za dalje detalje, molimo vas našu politiku privatnosti.
Čuvamo vašu e-poštu kako bismo mogli komunicirati s vama o našim proizvodima i uslugama. Za dalje detalje pogledajtenašu politiku privatnosti.

Čuvamo URL adrese vaše veb stranice kako bismo mogli da komuniciramo s vama o našim proizvodima i uslugama. Za dalje detalje pogledajte našu politiku privatnosti.