Domain for SALE!Domen se prodaje!

Brazil upozorava: “Ukoliko je moguće, odložite trudnoću za bolja vremena”

Medicinski zvaničnici u Brazilu upozorili su žene da odlože trudnoću dok ne prođe najgori talas pandemije koronavirusa, jer smatraju da varijanta virusa na čijem udaru se nalazi ta južnoamerička zemlja mnogo više utiče na buduće majke nego osnovna varijanta koronavirusa, piše Gardijan.

Ova preporuka dolazi u trenutku kada je Brazil i dalje jedan od globalnih epicentara pandemije koronavirusa.

“Ukoliko je moguće, odložite trudnoću za bolja vremena”, rekao je u petak zvaničnik Ministarstva zdravlja Brazila Rafael Parente na pres konferenciji.

On je objasnio da je preporuka izdata zbog opterećenosti zdravstvenog sistema, ali i zbog toga što klinička iskustva specijalista pokazuju da brazilska varijanta koronavirusa poznata kao P1 agresivnije deluje kod trudnica.

U Brazilu su bolnice preopterećene, a zalihe lekova potrebnih za intubiranje teških pacijenata alarmantno se smanjuju.

Varijanta korona virusa P1, prvi put otkrivena u amazonskom gradu Manausu, brzo je postala dominantna u Brazilu. Smatra se da je to glavni razlog velikog broja zaraženih i umrlih u toj zemlji. Brazil je po broju umrlih od koronavirusa na drugom mestu u svetu, posle SAD.

U toj zemlji koronavirus sve više pogađa mlađe, a podaci iz bolnica pokazuju da je u martu više od polovine svih pacijenata na intenzivnoj nezi bilo starosti 40 ili manje godina.