Čaj od bokvice – za šta je delotvoran i kako napraviti?

Datum:

Share post:

Ženska širokolisna bokvica i muška uskolisna bokvica (Plantago major L. i Plantago lanceolata L.) evroazijska su vrste, danas raširene po čitavom svetu, a rastu na livadama, u usevima i pored puteva.

Muška bokvica je biljka sa nekoliko uspravnih, rebrastih cvetnih stabljika. Listovi su u prizemnoj rozeti, ušiljeni, goli i dlakavi. Cvetovi su sitni, smeđe boje. Ženska bokvica ima nekoliko uspravnih, rebrastih cvetnih stabljika.

Listovi su u prizemnoj rozeti široko-jajasti sa dugačkim drškama. Cvetovi su u klasovima na vrhu stabljika. Kao lekoviti deo biljke koristi se osušen list (Plantaginis majoris folium/ Plantaginis lanceolatae folium).

Hemijski sastav:

List ženske bokvice sadrži iridoidne glikozide, sluzi, tanine, aminokiseline, flavonoide, alkaloide, alantoin. List muške bokvice sadrži iridoidne glikozide, sluzi, tanine, fenolne kiseline, kumarin eskuletin, flavonoide, silicijumovu kiselinu.

Upotreba:

Ženska bokvica se koristi za olakšavanje mokrenja i zaustavljanje krvarenja. Muška bokvica ima širi spektar pa se koristi kod upale sluzokože disajnih organa, usta i grla. Deluje i na skupljanje tkiva, a ima i antibakterijsko dejstvo. Spolja se koristi kod zapaljenskih promena na koži i za ispiranje rana.

Ograničenja u upotrebi:

Veće doze mogu izazvati laksativni efekat i dovesti do sniženja pritiska.
Izbegavati upotrebu tokom trudnoće.

Način pripreme i upotrebe:

Jednu supenu kašiku lista bokvice preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji pola sata, procediti. Piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja posle jela.

Povezani članci

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim tepisima, osim treninga, one često pribegavaju i različitim dijetama. Takođe,...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi, za ubrzavanje metabolizma, ali i za poboljšanje raspoloženja. Kiseli kupus...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a posebno na kardiovaskularni, ističu lekari i preporučuju da više...

Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom

Štitasta, leptirasta žlezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga,...