Domain for SALE!Domen se prodaje!

Čišćenje mrlja

Maslinovo ulje pomešano s terventinom u jednakim količinama, odlično vadi mrlje s politiranog nameštaja ili parketa

Napola isečen krompir pomoći će vam da očistite nameštaj obojen uljanom bojom, ili skinete mrlje od ruku na vratima oko brave.

Kuhinjska so pomešana sa sirćetom daje mešavinu za čišćenje mrlja s bakarnih predmeta.

Belim vinom možete očistiti mrlje od crnog vina.

Mrlja od paradajza, sosa ili nekog drugog jela od paradajza, postaje opasna ako se osuši fiksira. To ćete sprečiti mineralnom ili soda-vodom. Posle toga ćete je lako oprati.

Kako da uklonite mrlje za koje ne znate od čega su nastale? Pokušajte pranjem u destilisanoj vodi.

Prilikom davanje na hemijsko čišćenje, ako je ikako moguće, na svaku veću mrlju na odevnom predmetu pribadačom pričvrstite papirić na kome ćete napisati čime je mrlja nastala.

Većinu mrlja od ulične prljavštine možete očistiti čistom vodom. Ostatke mrlja obradite rastvorom amonijačne vode (1 kašičica amonijačne vode na 1 litar vode), a zatim isperite čistom vodom.

Za čišćenje sitnih mrlja od boje koristite sirće.

Benzinom mrlje čistite tako da najpre očistite okolinu mrlje, a zatim nastavljate prema njenoj sredini. Mrlje ne smete suviše trljati već ih više puta lagano “masirajte”. Prilikom čišćenja, s donje strane tkanine, stavite krpu koja će upijati benzin i sprečavati širenje mrlje na druge delove odeće. Nakon čišćenja benzinom ostaju krugovi, a to možete izbeći ako benzinu dodate malo soli.

Rastvor soli u amonijaku vrlo dobro odstranjuje masne mrlje sa svih tkanina, čak i sa svile.

Mrlje kreča na prozorima i podu odstranićete jakim sirćetom, a krečnjak nahvatan na posudama jakim rastvorom sirćeta koji treba da ostane nekoliko dana a u međuvremenu da ih zagrevate.

Sa talogom od crne kafe možete očistiti mrlje sa nameštaja od likera i drugih slatkih pića. Mrlje se uklanjaju tako što se preko njih pređe nekoliko puta sa talogom koji je navlažen a zatim se osuši mekanom krpom.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *