Domain for SALE!Domen se prodaje!

Da li je čaj zaista zdrav

Da li čaj zaista leči rak i smanjuje holesterol? Evo šta neke studije kažu na temu ovog napitka.

Način na koji zdravstveni gurui i naučne studije pričaju o čaju, tera ljude da pomisle da je reč o nekom svemoćnom eliksiru. On poboljšava zdravlje srca, smanjuje rizik od raka, pomaže kod demencije i dijabetesa – maltene ne postoji neko zdravstveno stanje kome čaj, na ovaj ili onaj način, ne pomaže. Sada stručnjaci govore za šta je čaj dobar, a šta su mitovi i netačne informacije.

Zašto je čaj vruć?

Kada naučnici govore o čaju, oni misle na crni, zeleni,beli – koji su napravljeni od lišća biljke camellie sinensis. Biljni trikovi, poput kamilice i nane, tehnički se ne smatraju čajevima, oni su infuzije drugih biljaka sa različitim nutritivnim karakteristikama. Ako niste sigurni kakvu vrstu čaja pijete, proverite sastojke za reč “čaj”.

Ono što čajeve razlikuje među sobom jeste način na koji su listovi pripremljeni i koliko su oni zreli, što utiče na ukus i nutritivni sadržaj. Crni čaj se pravi od uvelih listova, a zatim se oni potpuno oksiduju (što znači da su hemikalije u listovima modifikovane kroz izloženost vazduhu). Zeleni čaj se, takođe, pravi od uvelih listova, ali se oni ne oksiduju, dok kod belog čaja listovi nisu uveli i ne oksiduju se.

Ovi čajevi imaju polifenole, tip antioksidanta za koje se misli da štite ćelije od oštećenja DNK, koji mogu da izazovu rak i druge bolesti. Baš je polifenol sastojak koji je od čaja napravio toliko svemoćan napitak koji istraživači pokušavaju da razumeju.

Većina istraživanja usmerena su na crni čaj, koji čini oko 75% svetskog pića i zeleni čaj, koji se najčešće konzumira u Kini i Japanu. Zeleni čaj sadrži naročito visok nivo antioksidanata – posebno vrstu polifenol katehin, od kojih je najaktivniji i najobilniji epigalokatehin-3-galat (EGCG). Zato postoji pet puta više studija o zelenom nego o crnom čaju i više se govori o dobrobiti zelenog napitka.

Obećavajuće tvrdnje o benefitima čaja su:

Prevencija raka

Istraživanje 51 vrste zelenog čaja, iz 2009. godine, utvrdilo je da konzumiranje tri do pet šoljica dnevno može smanjiti rizik od dobijanja raka jajnika, debelog creva, pluća i raka prostatate; ali to ne važi za rak dojke i ostalih vrsta kancera – kaže autorka studije Katja Boem. Kada je reč o crnom čaju, smatra se da je on “možda efikasan” za smanjivanje mogućnosti od dobijanja raka jajnika i raka želuca”.

Dobar je za mozak

Studija smatra da konzumiranje između 1 i 4 šolje zelenog ili crnog čaja smanjuje rizik od dobijanja Parkinsonove bolesti.

Pomaže srcu

“Ispijanje čaja može da pomogne u prevenciji ili odlaganju određenih faktora rizika od kardiovaskularnih bolesti, kao i smanjenje holesterola i triglicerida,” kaže Boem. Jedna japanska studija je pokazala da su odrasli koji su pili pet ili više šolja zelenog čaja dnevno imali 26. % manje smrtnih slučajeva od srčanog napada ili moždanog udara u poređenju sa onima koji su pili šolju manje ili ga uopšte nisu pili; efekat je bio veći kod žena nego kod muškaraca.

Više istraživanja je potrebno zbog utvrđivanje još nekih potencijalnih dobrobiti. Jedna mala studija ukazuje da katehini i kofein u zelenom čaju daju osobama na dijeti mali metabolički podsticaj koji bi mogao da pomogne pri sagorevanju nekoliko desetina dodatnih kalorija dnevno.

Pametni gutljaji

Ako je sve ovo o čaju tačno, zašto nas velike zdravstvene organizacije ne teraju da pijemo ovaj napitak kao ludi?! Zato što im je potrebno još mnogo čvršćih dokaza.

Postoje neke naznake o dobrobitima ovog napitka, ali se još mora raditi na tim istraživanjima,” kaže Boem. “Još uvek nismo radili klinička istraživanja na ljudima, vać samo na životinjama u laboratoriji.

Većina istraživanja je bila posmatračka, što znači da naučnici ne mogu da znaju da li zaista postoje povoljni medicinski rezultati kod ljudi koji piju čaj. Da li se kod njih radi o navici ili su prisutni i neki drugi faktori koji ih čine zdravijima.

One Comment

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *