Da li je pijenje vode s limunom na prazan stomak zaista zdravo za organizam? Žena koja je to isprobala ima odgovor

Datum:

“Lice mi se očistilo od bubuljica, čak i od manjih tamnih pigmentacijskih mrlja i koža mi je bila gotovo besprekorna: bez upala ili viška sebuma i bez novih tamnih mrlja”

Da je limun dobar za zdravlje u to verovatno niko ne sumnja, ali krije li svakodnevno pijenje vode s limunom neke prave zdravstvene benefite za naš organizam? To je odlučila da proveri Gianluca Russo kad je pristala na izazov da nedelju dana pije samo – vodu s limunom. Verovatno ste i sami čitali o brojnim lekovitim svojstvima limuna koji se spominje i kao prirodni antibiotik, ističe se njegova blagodat za imunitet, prirodni je antiseptik i pomaže da ublaži grlobolju i menstrualne bolove. Prema nekima, voda s limunom pomaže i u borbi protiv mladalačkih akni. Russo je nedelju dana ujutro na prazan stomak pila 2.5 dcl vode s pola isceđenog limuna, a već je, kaže, pri kraju nedeljnog izazova primetila da joj je koža čišća i svetlija.

“Neki recepti koje sam pronašla kažu da voda treba biti topla, ali mi je to, iskreno, bilo bljutavo pa sam se odlučila za svežiju varijantu, a na moje iznenađenje, brzo sam videla rezultate. Lice mi se očistilo od bubuljica, čak i od manjih tamnih pigmentacijskih mrlja i koža mi je bila gotovo besprekorna: bez upala ili viška sebuma (Sebum je prirodna masnoća našeg tela, koju stvaraju i luče lojne žlezde. Sebum se nalazi svuda na telu, osim na stopalima i na dlanovima.) i bez novih tamnih mrlja. Osim toga, postala je i puno mekša na dodir i dosta svetlija”, piše Russo. Inače, voda s limunom jedan je od načina za unošenje potrebne količine C vitamina i za povećanje hidratacije.

Kako je nekoliko dana nakon završetka izazova usledilo i negativno razočarenje i deo akni se počeo vraćati, sigurna je, kaže, da ju je od upala štitio upravo limun. “Uz to, voda s limunom pomogla je i mom oralnom zdravlju, a bila sam i manje naduta”, napisala je Russo, a to ide u prilog istraživanjima koja kažu kako voda s limunom može delovati i kao prirodni diuretik. “Poboljšao mi se ten, osvežio dah i uravnotežilo varenje, ali nisam primetila druge zdravstvene benefite“, piše, svesna da je nedelju dana izazova prekratak period. “Ipak, imala sam i jedan negativan učinak pijenja vode s limunom; svakog dana bila sam žedna, a ako tu žeđ ne ugasim, u ustima mi je ostajao čudan ukus”, dodaje Russo i zaključuje kako će definitivno razmisliti o tome da joj voda s limunom postane stalna svakodnevna praksa.

Popularno

Slični članci
Povezan

Deset najboljih dijeta za zdravije srce koje preporučuju kardiolozi

Dijete koje uključuju umerene porcije mesa su bolje za...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi,...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a...