Da li je pijenje vode s limunom na prazan stomak zaista zdravo za organizam? Žena koja je to isprobala ima odgovor

Da li je pijenje vode s limunom na prazan stomak zaista zdravo za organizam? Žena koja je to isprobala ima odgovor

“Lice mi se očistilo od bubuljica, čak i od manjih tamnih pigmentacijskih mrlja i koža mi je bila gotovo besprekorna: bez upala ili viška sebuma i bez novih tamnih mrlja”

Da je limun dobar za zdravlje u to verovatno niko ne sumnja, ali krije li svakodnevno pijenje vode s limunom neke prave zdravstvene benefite za naš organizam? To je odlučila da proveri Gianluca Russo kad je pristala na izazov da nedelju dana pije samo – vodu s limunom. Verovatno ste i sami čitali o brojnim lekovitim svojstvima limuna koji se spominje i kao prirodni antibiotik, ističe se njegova blagodat za imunitet, prirodni je antiseptik i pomaže da ublaži grlobolju i menstrualne bolove. Prema nekima, voda s limunom pomaže i u borbi protiv mladalačkih akni. Russo je nedelju dana ujutro na prazan stomak pila 2.5 dcl vode s pola isceđenog limuna, a već je, kaže, pri kraju nedeljnog izazova primetila da joj je koža čišća i svetlija.

“Neki recepti koje sam pronašla kažu da voda treba biti topla, ali mi je to, iskreno, bilo bljutavo pa sam se odlučila za svežiju varijantu, a na moje iznenađenje, brzo sam videla rezultate. Lice mi se očistilo od bubuljica, čak i od manjih tamnih pigmentacijskih mrlja i koža mi je bila gotovo besprekorna: bez upala ili viška sebuma (Sebum je prirodna masnoća našeg tela, koju stvaraju i luče lojne žlezde. Sebum se nalazi svuda na telu, osim na stopalima i na dlanovima.) i bez novih tamnih mrlja. Osim toga, postala je i puno mekša na dodir i dosta svetlija”, piše Russo. Inače, voda s limunom jedan je od načina za unošenje potrebne količine C vitamina i za povećanje hidratacije.

Kako je nekoliko dana nakon završetka izazova usledilo i negativno razočarenje i deo akni se počeo vraćati, sigurna je, kaže, da ju je od upala štitio upravo limun. “Uz to, voda s limunom pomogla je i mom oralnom zdravlju, a bila sam i manje naduta”, napisala je Russo, a to ide u prilog istraživanjima koja kažu kako voda s limunom može delovati i kao prirodni diuretik. “Poboljšao mi se ten, osvežio dah i uravnotežilo varenje, ali nisam primetila druge zdravstvene benefite“, piše, svesna da je nedelju dana izazova prekratak period. “Ipak, imala sam i jedan negativan učinak pijenja vode s limunom; svakog dana bila sam žedna, a ako tu žeđ ne ugasim, u ustima mi je ostajao čudan ukus”, dodaje Russo i zaključuje kako će definitivno razmisliti o tome da joj voda s limunom postane stalna svakodnevna praksa.

Goca

About Goca