25.1 C
Belgrade
nedelja, 22 maja, 2022
NaslovnaZdravljeDa li vakcine mogu da utiču na menstrualni ciklus?

Da li vakcine mogu da utiču na menstrualni ciklus?

Date:

Najnovije

Čaj od bokvice – za šta je delotvoran i kako napraviti?

Ženska širokolisna bokvica i muška uskolisna bokvica (Plantago major...

Voće i povrće koje može da snizi nivo šećera u krvi

Voće i povrće uvek će biti cenjeno kao sveti...

Zbog čega je dobro jesti mladi luk svaki dan?

Mladog luka ima svuda i šteta je ne iskoristiti...

Šarmer – glavni kvalitet muškarca koji zna kako da osvoji ženu

Bar jednog muškarca svi znamo kome nije problem da...

Koja energetska pića dovode do moždanog udara

Gazirana pića su omiljena mnogima, dolaze u različitim ukusima...

Vakcina protiv kovida 19 deluje različito na polove, pa će tako žene češće iskusiti neprijatne simptome.

Kada je u pitanju menstrualni ciklus, stručnjaci kažu da nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da vakcinao može da prouzrokuje promene u ciklusu, ali se to može povezati sa stresom i reakcijom na pandemiju, ili se samo raditi o slučajnosti, piše b92.

Lekari ne znaju tačno šta može da se dogodi jer je veza između kovida 19 i menstrualnog ciklusa veoma malo analizirana. Slabo krvarenje ili preuranjena menstruacija nisu tema istraživanja, niti se navedeni problem smatra nuspojavom, jer mnogi neće povezati ciklus sa vakcinacijom.

“Manjak podataka o ovoj povezanosti je veliki problem. Nisam zabrinuta za posledice povezane sa plodnošću ili ponavljajuće pobačaje, jer se to dobro proučeno, ali negularno krvarenje je važna tema”, objasnila je ginekolog, dr Džen Gunter.

Stres može da bude odgovoran

Postoji nekoliko teorija koje mogu da objasne šta se događa. Za početak, dr Keli Kulvel, ginekolog iz San Dijega, navodi da je stres veoma važan faktor.

“Vakcina mora da “stresira” telo da bi se proizvela antitela, a menstrualni ciklus zavisi uveliko od stresa. To se može dogoditi i sa drugim vakcinama, razlika je samo što do sad nismo imalo masovno vakcinisanje o kom se raspravljalo i na društvenim mrežama”, objasnila je doktorka za Insider.

Sumnja da su promene poput ranijih ciklusa ili izostanka istog povezane sa odgovorom imunološkog sistema i uticajem vakcina na endometrijum. Moguće je da ulogu imaju i faktori poput stresa zbog pandemije i socijalne distance.

“Posmatrajući pacijente koji mi dolaze stalno od kada traje pandemija, mogu da zaključim da je stres koji doživljavamo ove godine neverovatan. On naravno može da utiče na menstrualni ciklus jer ometa mozak koji kontroliše proizvodnju hormona koji cikluse čine redovnim. Čak i žene koje koriste kontracepciju mogu da imaju problema zbog stresa”, objašnjava ginekolog dr Meri Roser.

Tu su i promene poput lošeg sna, manjak fizičke aktivnosti, kao i gubitak ili nakupljanja kilograma koji mogu da utiču na razne promene.

Retke promene nisu zabrinjavajuće

Dr Roser smatra da nije problem ako se dogodi par neregularnih ciklusa svake godine, ali ako se stvar ne popravlja ni nakon nekoliko meseci, važno je da se obratite svom lekaru.

Marketing

- Pravo mesto za vašz reklamu

- Neka vas vide i prepoznaju

- Neka naši posetioci budu i vaši

Dijeta