Domain for SALE!Domen se prodaje!

Dijeta: Od hroničnih bolesti štiti azijski jelovnik

Ovaj režim ishrane zasniva se na zdravom kombinovanju namirnica. Na meniju treba da bude što više voća, povrća, mahunarki i žitarica. Izbegavajte kravlje mleko i crveno meso.

Azijska dijeta je jedan od najzdravijih režima ishrane sa odlično izbalansiranim jelovnikom koji sadrže sve hranljive sastojke neophodne organizmu. Dijeta se bazira na principima koji se primenjuju u mnogim delovima Kine i Japana gde stanovnici pravilno kombinuju namirnice bogate mineralima, vitaminima, zdravim vlaknima i antioksidansima.

Glavna prednost azijske dijete je u tome što ovaj način ishrane smanjuje rizik od mnogih hroničnih bolesti, srčanih oboljenja, dijabetesa, pa i nekih vrsta raka. Uglavnom je zasnovana na žitaricama, voću, povrću, koštunjavim plodovima, mahunarkama, dok su meso i mleko veoma malo zastupljeni.

Od povrća tokom azijske dijete jedite dosta zeleniša, kupusa, praziluka, spanaća, jer su vrlo hranljivi. Crveno meso izbegavajte i jedite ga jednom mesečno, dok ribu, morske plodove, i meso živine jedite što češće. Tradicionala azijska ihrana ne podrazumeva uzimanje kravljeg mleka, a umesto njega koristite bademovo, pirinčano ili sojino mleko, koje je isto veoma hranljivo.

Tokom ovog režima trebalo bi da pijete minimum šest čaša vode, ali nikako pre i tokom obroka, kako ne biste uništili enzime odgovorne za dobro varenje. Umesto vode, preporučuje se šolja zelenog ili nekog drugog čaja po želji.

Ukoliko ogladnite izemeđu obroka jedite koštunjavo ili sušeno voće, semenke bundeve ili suncokreta, jer su ove namirnice pune minerala, vitamina i mikronutritijenata. Da biste lako skinuli kilograme, vodite računa da u toku dana unesete maksimalno 1.500 kalorija.

PRIMER JELOVNIKA:

Doručak: kajgana od jednog jajeta, pola šolje spanaća
Užina: 7-8 badema
Ručak: Tanjir čorbe od kelja, paradajz salata
Večera: 100 grama integralnog pirinča i miks barenog povrća (šargarepa, karfiol, crni luk, paprika) i malo indijskog oraha

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *