Domain for SALE!Domen se prodaje!

Dijeta za zdravo srce

Paleo režim smanjuje višak kilograma i poboljšava zdravlje. Trebalo bi da jedete meso, ribu, voće i povrće koje sami spremate, prerađeni proizvodi su zabranjeni

Paleo dijeta je jelovnik koji je osmilio američki nutricionista, profesor Loren Kordejn i zasniva se na ishrani naših predaka koji su živeli u periodu palelolita. Profesor Kordej tvrdi da je ljudska genetika prilagođena upravo ishrani ljudi iz ovog perioda, i da konzumiranje mesa, svežeg voća i povrća može da poboljša zdravlje i smanji višak kilograma.

Izbacivanjem prerađene hrane, koja sadrži šećere i trans masti, i uzimanjem namirnica do kojih sami možemo da dođemo, reguliše se krvni pritisak, smanjuje nivo štetnog holesterola i rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i nekih vrsta raka.

Osnova ovake ishrane je jedenje svih vrsta ribe i mesa, najbolje barenih ili prženih na maslinovom ulju. Preporučuje se konzumiranje orašastih proizvoda i semenki koje su bogate hranljivim sastojcima. Jaja u svakom obliku jedna su od glavnih namirnica za doručak, a kao prilog za ručak, uz meso, obavezno jedite povrće. Slatkiše u potpunosti izbacite, a kad osetite potrebu za slatkim pojedite neko voće. Tokom ovog režima možete ponekad da popijete čašu svežeg nezaslađenog soka, i da u toku nedelje pojedete oko 150 grama meda.

Za vreme paleo dijete ne smete da jedete žitarice i proizvode u kojima se one nalaze, mleko i mlečne proizvode i suhomesnate prerađevine.

Pošto je dijeta prilično restriktivna, pa ne možete da pijete mleko, obratite pažnju da uzimate kalcijum iz drugih izvora. Osobe koje su navikle da svakodnevno konzumiraju ugljene hidrate mogle bi prvih nekoliko dana da imaju problema sa koncentracijom i navikavanjem na ovaj režim.

PRIMER JELOVNIKA:

Ponedeljak

Doručak: Omlet s povrćem, komad voća
Ručak: Pileća salata s maslinovim uljem, šaka oraha.
Večera: Pljeskavica s povrćem

Utorak

Doručak: Jaja sa slaninom, komad voća
Ručak: 150 g barenog svinjskog mesa
Večera: Pržena riba s povrćem

Sreda

Doručak: Pržena riba s povrćem
Ručak: Sendvič s mesom, zelenom salatom, paradajzom i krastavcem
Večera: Barena junetina s paprikom i šargarepom

Četvrtak

Doručak: Kuvano jaje i voće po izboru
Ručak: Barena junetina s povrćem
Večera: Pržena svinjetina, luk, paradajz i krastavac

Petak

Doručak: Omlet s pečurkama
Ručak: Pileća krilca s brokolijem
Večera: Svinjsko meso sa spanaćem

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *