Đumbir – lekovita svojstva

Datum:

Share post:

Đumbir je lekovita biljka, koja liči na mešavinu trske i bambusa, ima razgranat rizom (koren đumbira), i koristi se u pripremi jela i lečenju.

Đumbir se konzumira u najrazličitijim varijantama: u sirovom stanju, rendan, kuvan, pripremljen kao turšija ili u obliku čaja, a danas se sve češće koristi i u kozmetici.

Koren biljke je bogat gvožđem, vitaminima, kalcijumom, kalijumom i eteričnim uljima, ali za njegovo lekovito dejstvo najzaslužnija su dva sastojka. Gingeroli su odgovorni za njegov ljut ukus, a posle dužeg čuvanja i sušenja, gingeroli se pretvaraju u još ljuće šogaole.

Deluje protiv prehlade i gripa

Đumbir doprinosi bržem izlečenju oboljenja bronhija i gripa, jer rastvara sluz, a gingeroli i šaogali podstiču znojenje. Ako ste prehlađeni, popijte topao čaj od đumbira i limuna.

Jača kardiovaskularni sistem, snižava holesterol

Ljuti sastojci podstiču cirkulaciju i snižavaju holesterol, a za dobre rezultate dovoljno je dva grama đumbira dnevno.

Ublažava mučninu

Ljute supstance iz đumbira podstiču lučenje enzima za varenje. Zbog toga je đumbir odličan za lečenje oboljenja gastrointestinalnog trakta. Samim tim, efikasan je u slučaju mučnine tokom putovanja, ali i onda kada je ona izazvana hemoterapijom. Istraživanje sprovedeno u Kejptaunu pokazalo je da đumbir ublažava jutarnju mučninu u prvim mesecima trudnoće.

Ublažava bol i sprečava upale

Gingeroli deluju na sličan način kao i acetilsalicilna kiselina, pa đumbir često nazivaju “prirodnim aspirinom”. Deluje i na blaže bolove.

Ljute supstance deluju i protiv upala. Ako vas bole mišić posle treninga, pomoći će vam dva grama sirovog ili kuvanog đumbira: možete da ga jedete sirovog, u obliku salate, a ako vam je previše ljut, skuvajte čaj od njega.

Koren đumbira nalazi primenu u lečenje oboljenja zglobova, kao što je artroza, a studije pokazuju da deluje i protiv menstrualnih tegoba: četiri puta dnevno po 250 miligrama praha sušenog korena đumbira ima isto dejstvo kao i tableta “ibuprofena” od 400 miligrama.

Doprinosi zdravlju kože i kose

Ljuti sastojci podstiču cirkulaciju, što je veoma dobro za zdravu kožu. Ulje đumbira možete da utrljate u kosu kako biste podstakli njen rast i uklonili perut. Zbog protivupalnog dejstva, đumbir je odlično sredstvo protiv bubuljica.

Simon
Simonhttps://www.avionom.com
Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime

Povezani članci

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim tepisima, osim treninga, one često pribegavaju i različitim dijetama. Takođe,...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi, za ubrzavanje metabolizma, ali i za poboljšanje raspoloženja. Kiseli kupus...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a posebno na kardiovaskularni, ističu lekari i preporučuju da više...

Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom

Štitasta, leptirasta žlezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga,...