Đumbir – lekovita svojstva

Đumbir – lekovita svojstva

Đumbir je lekovita biljka, koja liči na mešavinu trske i bambusa, ima razgranat rizom (koren đumbira), i koristi se u pripremi jela i lečenju.

Đumbir se konzumira u najrazličitijim varijantama: u sirovom stanju, rendan, kuvan, pripremljen kao turšija ili u obliku čaja, a danas se sve češće koristi i u kozmetici.

Koren biljke je bogat gvožđem, vitaminima, kalcijumom, kalijumom i eteričnim uljima, ali za njegovo lekovito dejstvo najzaslužnija su dva sastojka. Gingeroli su odgovorni za njegov ljut ukus, a posle dužeg čuvanja i sušenja, gingeroli se pretvaraju u još ljuće šogaole.

Deluje protiv prehlade i gripa

Đumbir doprinosi bržem izlečenju oboljenja bronhija i gripa, jer rastvara sluz, a gingeroli i šaogali podstiču znojenje. Ako ste prehlađeni, popijte topao čaj od đumbira i limuna.

Jača kardiovaskularni sistem, snižava holesterol

Ljuti sastojci podstiču cirkulaciju i snižavaju holesterol, a za dobre rezultate dovoljno je dva grama đumbira dnevno.

Ublažava mučninu

Ljute supstance iz đumbira podstiču lučenje enzima za varenje. Zbog toga je đumbir odličan za lečenje oboljenja gastrointestinalnog trakta. Samim tim, efikasan je u slučaju mučnine tokom putovanja, ali i onda kada je ona izazvana hemoterapijom. Istraživanje sprovedeno u Kejptaunu pokazalo je da đumbir ublažava jutarnju mučninu u prvim mesecima trudnoće.

Ublažava bol i sprečava upale

Gingeroli deluju na sličan način kao i acetilsalicilna kiselina, pa đumbir često nazivaju “prirodnim aspirinom”. Deluje i na blaže bolove.

Ljute supstance deluju i protiv upala. Ako vas bole mišić posle treninga, pomoći će vam dva grama sirovog ili kuvanog đumbira: možete da ga jedete sirovog, u obliku salate, a ako vam je previše ljut, skuvajte čaj od njega.

Koren đumbira nalazi primenu u lečenje oboljenja zglobova, kao što je artroza, a studije pokazuju da deluje i protiv menstrualnih tegoba: četiri puta dnevno po 250 miligrama praha sušenog korena đumbira ima isto dejstvo kao i tableta “ibuprofena” od 400 miligrama.

Doprinosi zdravlju kože i kose

Ljuti sastojci podstiču cirkulaciju, što je veoma dobro za zdravu kožu. Ulje đumbira možete da utrljate u kosu kako biste podstakli njen rast i uklonili perut. Zbog protivupalnog dejstva, đumbir je odlično sredstvo protiv bubuljica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vaši komentari nam pomažu da poboljšamo naše proizvode i usluge, tako da ih i dalje beležimo. Komentar koristimo i za buduću upotrebu. Za dalje detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Zadržavamo vaše ime kako bismo mogli komunicirati s vama o našim proizvodima i uslugama. Za dalje detalje, molimo vas našu politiku privatnosti.
Čuvamo vašu e-poštu kako bismo mogli komunicirati s vama o našim proizvodima i uslugama. Za dalje detalje pogledajtenašu politiku privatnosti.

Čuvamo URL adrese vaše veb stranice kako bismo mogli da komuniciramo s vama o našim proizvodima i uslugama. Za dalje detalje pogledajte našu politiku privatnosti.