Energetska pića jesu stimulativna, a zdravlje?

Energetska pića su dugoročno opasna po zdravlje. Maksimalna dnevna doza 0,25 mililitara.

Manjak energije i želja za energetskim stimulansom, razlog je što sve više mladih traži energetski „bum“ u limenkama. Slatka, gazirana i puna kofeina imaju zadatak da tu energiju i obezbede: da poboljšaju budnost, koncentraciju i fizičku snagu.

Prema propisima Evropske komisije, dozvoljno je popiti dve limenke dnevno, što ne važi za trudnice i decu. Iako podižu energiju i imaju zdravih svojstava, u mehurićima energetskih pića kriju se i sastojci opasni po zdravlje.

Doktor Slavica Jović, iz Savetovališta za mlade u Domu zdravlja „Palilula“, objašnjava da u sastav energetskih pića, pre svega ulazi taurin, aminokiselina za koju se smatra da ima jako antioksidativno dejstvo i pomaže razvoju mozga i jačanju mentalnih sposobnosti:

– Taurin se prirodno može naći u majčinom mleku, ribi, mesu, a ima ga i u dodacima ishrani. U pitanju je supstanca veoma zdravih svojstava. Dokazano je da utiče na regulaciju nivoa vode u organizmu i elektrolita u krvi, kao i da u kombinaciji sa kofeinom podstiče mentalne funkcije.

Naravno, postoji dozvoljena granica. Za taurin ta granica iznosi 3.000 miligrama dnevno. Višak se izlučuje preko bubrega, ali o prekomernom unosu se malo zna.

Glukoronolakton se često javlja u energetskim pićima, a njega organizam prirodno proizvodi. Na dnevnom nivou se proizvede jedan do dva miligrama ove supstance, dok se energetskim pićima unosi od 840 do 1.880 miligrama.

U korist vitamina i opravdanja zdrave komponente energetskih pića, proizvođači često dodaju i vitamin B, ali merenja su pokazala da su te količine zanemarljive u odnosu na stvarne dnevne potrebe čoveka.

– Osnovni dodatak svakog energetskog pića jeste biljka guarana, koja po osnovnim svojstvima važi za jedan od najzdravijih stimulansa. Malo je poznato da ta biljka u kombinaciji sa kofeinom može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, čak i trovanje. Kao što znamo, energetska pića su, između ostalog, prepuna kofeina – kaže doktorka Jović.

Opasna kombinacija ENERGETSKA pića vrlo često završe u čaši sa alkoholom. Oni koji mešaju alkohol i energetsko piće ne mogu na vreme da uoče koliko su popili pa su česta pijanstva među mladima. Prestanak učinka energetskog pića dovodi do negativnih posledica kao što su vrtoglavica, povraćanje, pospanost, problemi sa respiratornim sistemom. Alkohol i energetska pića uzrokuju dehidraciju, a ona može da spreči organizam da metaboliše alkohol i tako poveća toksični učinak alkohola.

Povremeno konzumiranje energetskih pića, što se tiče kofeina i šećera, ne može da ima štetne efekte po zdravlje, međutim, stalna upotreba ovih pića dovodi do veoma ozbiljnih problema.

Prema rečima naše sagovornice, maksimalna dnevna doza ne bi trebalo da premaši 0,25 mililitara. To znači da ako se popije pola litra ovog pića već se prekoračuje dozvoljena granica.

– Velike količine šećera dovode do naglog gojenja. Toliki nivo „belog zla“ izaziva zavisnost. Veštački zaslađivači su još gori. Aspartam sadrži fenylanin. Iako se radi o esencijalnoj aminokiselini, to je takođe i neurotoksin, pogotovo kada se pretera sa korišćenjem. Pojačano delovanje na neurone u mozgu može da dovede do odumiranja ćelija – napominje dr Slavica Jović.

Energetski napici su prepuni kiselina, pre svega askorbinske i limunske, koje dužom upotrebom uništavaju zubnu gleđ, a samim tim oštećuju i zube. Zbog taurina koji je u njima prisutan, želudac brzo izlučuje sonu kiselinu. Sluzokoža želuca postaje osetljivija, a kasnije može da nastane i čir.

Neka energetska pića sadrže sedam puta više kofeina nego šoljica kafe! To što nekom srce „preskače“ već posle jedne limenke energetskog pića, nije slučajno.

Kofein sužava krvne sudove, prisiljava organizam da oseti opasnost i izbaci adrenalin u krvotok. Veće doze kofeina mogu da izazovu nervozu, teskobu, vrtoglavicu, drhtavicu, glavobolju, uznemirenost i lupanje srca.

– Dugotrajno uzimanje previše kofeina može da prouzrokuje gubitak kalcijuma u telu, što može da poveća rizik od nastanka osteoporoze – objašnjava naša sagovornica.

Energetski napici se ne preporučuju trudnicama i porodiljama, maloletnicima, starijima od 50 godina, onima koji pate od nesanice i pojačane nervne razdražljivosti i onima koji pate od srčanih oboljenja ili imaju povišen pritisak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *