Domain for SALE!Domen se prodaje!

Estragon biljka – začin

Listovi ove žbunaste, mirisne biljke koriste se za začinjavanje za soseve, salate, jela od paradajza, jaja, ribe i piletine

U jela se stavlja u manjim količinama jer sadrži ulje intenzivnog ukusa koje može da dominira jelom i neutrališe ostale ukuse. Ovaj začin se upotrebljava za pripremu francuskih specijaliteta.

Drugi nazivi: Trkanj, tarkanj, troskotnica, zmijina trava.

Latinski naziv: Artemisia dracunculus

Opis biljke

To je višegodišnja biljka čija je stabljika bogato razgranjena, ima grmolik izgled, visine 60 do 120cm. Listovi su uski i lancetasti. Cvetne glavice su skoro okrugle, a jezičasti cvetovi su žute bolje. Biljka ima svojstven, prodoran miris i ugodan, aromatičan okus.

Stanište

Biljka voli topla i sunčana mesta. Na jugu Evrope raste samonikla na neobrađenom tlu. Gaji se u vrtovima kao mirođijska biljka za pripremanje različitih začina,

Upotrebljivi delovi biljke

Cela biljka je lekovita i vrlo aromatična. Koriste se izdanci ili pojedinačni listovi.

Hemijski sastav

U nadzemnom delu sadrži karotin, alkaloide,eterično ulje, flavonoide, askorbinsku kiselinu, kumarine, U korenu sadrži tragove alkaloida.

Primena

Koristi se kao začinska biljka. Preporučuje se za podsticanje apetita i lečenje želudca. Diuretik je, dobar je protiv vodene bolesti, reume i gihta. Podstiče rad bubrega i bešike. Deluje na degeneraciju zglobova, artrozu.

Način upotrebe

Koristi se u obliku čajeva i kao začin.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *