Domain for SALE!Domen se prodaje!

Gojite se iako često držite dijetu – šta uraditi povodom toga

Osobe koje redovno drže dijetu obično prvo smršaju ali onda povrate kilograme i čak se dodatno ugoje nakon što prestanu sa dijetom.

Ovaj fenomen – poznat kao jo-jo efekat dijete – povezan je sa promenama u metabolizmu i jedan je od razloga zašto velika većina dijeta ne uspeva. Ali, sve do sada je bilo nepoznato šta izaziva te metaboličke promene.

Prethodne studije na jednojajčanim blizancima koji su bili na različitim režimima ishrane pokazuju da veliku odgovornost imaju negenetski faktori. Radna pretpostavka je bila da kada se ugojite, nekako ,,resetujete’’ svoj interni termostat tako da odgovara povećanoj telesnoj težini, tako da kada smršate – vaše telo čini sve što može da se vrati na prethodni viši nivo. Sada jedno novo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature, objašnjava zašto se ovo više događa nekim ljudima nego drugim i, što je još važnije, kako preokrenuti taj proces.

U studiji, koju ju sprovela grupa naučnika u Izraelu, laboratorijski miševi su podražavali ljude koji su na dijetama sa jo-jo efektom. Istraživači su hranili miševe u nekoliko ciklusa, pri čemu su se smenjivali režimi ishrane za gojenje i mršavljenje. Počeli su sa velikim porcijama sa puno masti kako bi ih ugojili, a onda im davali normalne, lake obroke da bi smršali, pa bi potom ponavljali ovaj režim. Kao i ljudi, miševi su se polako gojili u odnosu na druge miševe sa stalnom ishranom sa sličnim brojem kalorija – čak i one koji su bili na stalnom režimu ishrane bogate mastima.

Miševi koji su povratili i povećali telesnu težinu posle dijete su imali manji utrošak energije od onih na stalnoj ishrani ali su u dalje unosili istu količinu hrane. Znamo da do ove promene u metabolizmu dolazi kod osoba koje drže dijete sa joj-jo efektom. Ali, ova nova studija je uspela da zaključi zašto – tako što je obratila pažnju na jedan zaboravljeni organ u telu.

Kod ljudi, ovaj organ ima skoro istu težinu kao jetra i smešten je u donjem delu creva. To je mikrobiom – skup mikroba kojih ima više nego naših ćelija i koji ima stostruko više gena i enzima koji su sposobni da vare hranu i regulišu naš metabolizam i imunološki sistem. Zaključak je da je odgovornost na promenama na mikrobima u crevima.

Verujte svom stomaku

Debeli ili mršavi: da li bakterije u našim crevima mogu da utiču na naše navike u ishrani i telesnu težinu?

Naša creva rade mnogo više od pomoći u varenju hrane; bakterije koje žive u našim crevima su uključene u sve, od mentalnog zdravlja do želje za određenim vrstama hrane. Da li su onda krive i za gojenje?

Uočene su velike razlike u crevnim mikrobima miševa na joj-jo dijeti u poređenju sa normalnim miševima – uključujući smanjenu raznovrsnost, koja se povezuje sa gojaznošću i drugim metaboličkim problemima kod ljudi. Kada su preneli ove poremećene mikrobe iz miševa koji su se ugojili u normalne miševe na normalnom režimu ishrane, videli su da ovi počinju da se goje – što pokazuje da izmenjeni mikrobi jesu odgovorni. Naučnici su mogli da objasne kako mikrobi izazivaju gojenje proučavanjem kako vare biljna vlakna – svoju glavnu ishranu.

Studija je ustanovila da su izmenjeni mikrobi proizvodili manje zdravih jedinjenja koja potiču iz biljaka i zovu se polifenoli (flavonoidi) u crevima nakon dijete. Ovi polifenoli su ključni za zdrava creva i razlog zašto su mnoge vrste hrane živih boja dobre za creva. Unos polifenola je povezan sa boljim zdravljem i manjom gojaznošću. Ono što je važno naglasiti je da se, s obzirom da su uključeni mikrobi, promene posle držanja dijete potencijalno mogu preokrenuti u suprotnom smeru.

Izbagavanje jo-jo zamke

Istraživači su isprobali razne metode kako bi smanjili gojenje kod miševa na jo-jo dijeti. Prvo su im dali antibiotike koji menjaju mikrobe i povećavaju nivo polifenola. Ovo je rešilo problem, ali ne predstavlja praktično rešenje za ljude. Potom su probali sa fekalnim prenosom koji je takođe dao rezultate, ali je svakako drastična mera za ljude. S obzirom da je uzimanje tablete bezbednije i lakše, potom su probali da neke od ovih specifičnih polifenola zamene suplementima u ishrani. Srećom, čak i ovo je moglo da im smanji telesnu težinu.

Kakva je onda pouka ovoga za ljude? Pod pretpostavkom da sličan mehanizam funkcioniše kod ljudi, što je vrlo verovatno, zaključak je jasan. Povremeno mršavljenje može da bude opasno po metabolizam – jer oštećuje mikrobe i dovodi do toga da sagorevate manje energije. Rešenje – dok čekamo neke magične suplemente – jeste u tome da pazite na svoje mikrobe kad se vraćate na normalnu ishranu posle dijete. Konkretno, treba da ih hranite velikom količinom vlakana i hranom bogatom polifenolima koja, pored voća i povrća, podrazumeva i orašaste plodove, semenke, maslinovo ulje (ekstra devičansko), kafu, crnu čokoladu i čak i čašu crnog vina.

Ako zaista želite dugoročno da smršate, najbolji pristup jeste da izbegavate brzinske dijete i brojanje kalorija, jer su osuđeni na propast. Umesto toga, jedite zaista raznovrsnu hranu, puno vlakana i pustite da se vaši mikrobi pobrinu za ostalo.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *