Domain for SALE!Domen se prodaje!

Gušenje hranom: Potez koji bi vam mogao spasiti život

Većina ljudi zna šta treba da radi ukliko vidi da je neko u njihovoj blizini krenuo da se davi komadom hrane ili nekim stranim objektom – Hajmlihov zahvat je jedan od najpoznatijih poteza na svetu

Međutim, šta da radite ako vam se desi da se zagrcnete i ne možete da dođete do vazduha, a oko vas nema nikoga?

Gušenje hranom uopšte nije tako retka pojava kao što deluje, ali u najvećem broju slučajeva može da se izbegne fatalan ishod. Međutim, kako biste uspeli da izbacite to što vam sprečava dotok vazduha do pluća, morate nekim naglim porezom da pomerite dijafragmu na gore kako bi se vazduh naglo izbacio.

Ovo se najčešće postiže čuvenim Hajmlihovim zahvatom, ali za to vam je potrebna pomoć. Srećom, stručnjaci su otkrili kako sami sebi možete da spasite život.

Džef Rehman, medicinski tehničar koji radi već 22 godine, osmislio je potez koji je podjednako efikasan, a pritom možete sami da ga izvedete u slučaju nužde. Njegove savete treba svako da pročite, jer bi upravo ovo moglo jednog dana da nam spase život.

Džefovi saveti

  • Ne paničite. Pokušajte da ostanete pribrani,
  • Kleknite i oslonite se na pod rukama, tako da vam je telo vertikalno iznad poda,
  • Naglo pomerite ruke i pustite da vam čitav trup padne i udari o zemlju. Ovo će učiniti da sav vazduh naglo izleti iz pluća, a zajedno sa njim i hrana ili strani objekat koji se zaglavio u dušniku.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *