Hibernacijska dijeta: Trik za mršavljenje s kašičicom meda

Mršavljenje i problemi sa snom teme su koje zanimaju i muče mnoge, a rešenje bi mogla da ponuditi hibernacijska dijeta, kod koje se proces mršavljenja pokreće tokom noći, a ujedno vam pomaže da bolje spavate.

Ključnu ulogu u tome igra med koji ćete konzumirati pred spavanje.

Ovu dijetu je osmislio britanski farmaceut i nutricionista Majk Mekines, koji kaže da ona istovremeno deluje na bolji san i mršavljenje jednostavno koristeći biologiju našeg tela i sarađujući s njom umesto da radi protiv nje.

Hibernacijska dijeta deluje tako da “regrutuje” prirodni mehanizam organizma koji kontroliše telesnu težinu. Ne morate se boriti protiv svoga tela na svakom koraku kako biste postigli zdravu težinu, ističe Mike McInnes.

Ključ je da se obnavljajući mehanizmi tela pokrenu tokom noći, ubrzavajući metaboličke procese i sagorevanje masnoća, ublažavajući delovanje hormona stresa i pomažući nam da se tokom noći bolje naspavamo. I tu nastupa med. Pre svega, dobro je znati jeste li kandidat za hibernacijsku dijetu.

Zapitajte se sledeća pitanja:

  • Budite li se redovno tokom noći?
  • Znojite li se noću?
  • Muči li vas gorušica tokom noći?
  • Budite li se usred noći jer morate u WC?
  • Osećate li mučninu rano ujutro?
  • Budite li se iscrpljeni?
  • Je li vam ujutro grlo suvo?
  • Imate li grčeve tokom noći?
  • Osećate li slabost rano ujutro?

Ako je vaš odgovor “DA”na ijedno od ovih pitanja, to može da znači da svoju jetru niste “opskrbili gorivom” potrebnim za njen pravilan rad noću. Umesto da sagoreva masnoće i obnavlja mišiće, vaše telo je proizvelo veliki talas hormona stresa dok ste spavali. Zato, pred spavanje, uzmite kašičicu, dve meda, bilo čistog, bilo u toplom ili hladnom napitku.

Med je odavno cenjen zbog svojih terapeutskih svojstava. Autor hibernacijske dijete tvrdi da fruktoza i glukoza u medu telu daju gorivo koje mu je potrebno tokom noći, a koje kontroliše ravnotežu nivoa šećera u krvi i podstiče sagorevanje masnoća. Dok spavate, med će stimulisati rad jetre i umanjiti delovanje hormona stresa koji otežavaju mršavljenje i spavanje.

Ali hibernacijska dijeta ne temelji se samo na medu. Za najbolje rezultate važno je pridržavati se zdrave ishrane, što podrazumeva izbegavanje obrađenih namirnica, poput belog hleba, pice, burgera, čipsa, piva i šećera, a nasuprot tome favorizuje konzumiranje namirnica koje sadrže nutrijente važe za naš organizam, bez suvišnih aditiva.

Hibernacijska dijeta preporučuje dva ili tri treninga izdržljivosti nedeljno. Za to ne morate ići u teretanu – i kod kuće možete koristiti lagane tegove ili vrećice napunjene šećerom ili pirinčem kako biste odradili trening. I u jogi i pilatesu postoje vežbe izdržljivosti koje možete isprobati, piše Zadovoljna.