Hrana za mršavljenje

Hrana za mršavljenje

Na mnogim stranicama na internetu naćićete predloge namirnica koji će vam pomoći da smanjite kilažu. U ovim spiskovima ćete naići na različito voće, poput avokada, manga, nara… začine, poput đumbira

Pored prevedenih spiskova susrešćete se i sa komplikovanim receptima na engleskom koje ćete prvo morati da prevodite, da biste tek onda uvideli da u Srbiji nećete naći meso od bizona ili kokosovo mleko.

Zato nemojte dalje da čitate ako ste ovde došli samo da pokupite još nekoliko informacija u vašem prenemaganju da započnete sa dijetom. U ovom tekstu ćete nasuprot tome čuti par iskustava i par saveta šta jesti, a šta ne. Sve ovo u verovatno već znate, ali jedina razlika između onih koji su smršali i onih koji još muku muče jeste realizacija vašeg znanja.

Da je teško smršati to znaju svi koji su pokušali. Oni koji su uspeli znaju da bez odricanja i menjanja navika nema promene. Zato i ovde tako razmišljate: menjanje vaše dijete nije proces koji ćete izvesti u narednih par meseci – to je vaša životna odluka i način ishrane koji budete izabrali će vas pratiti tokom života.

Dobro je što ćete vremenom, kako budete mršavali, uspevati da uvidite šta vašem organizmu više ili manje prija. Kako budete upoznavali vaš organizam i njegovu potrebu za hranom i kako budete uvodili nove namirnice i navike u vašu ishranu tako će se povećavati i vaše samopouzdanje. Bićete zadovoljniji, a vaša linija i dobar izgled će biti prava nagrada za vaš trud.

Jedite više

Ugljeni hidrati – krompira, paste i pirinča. Ukoliko uz svaki ručak kao prilog imate nešto od ovoga izbacićete iz upotrebe beli hleb. Prvi korak ka uspešnom mršavljenju je napravljen!

Voće – ne samo avokada, manga i nara, nego pre svega jabuka i banana. Jabuke i banane su voće koje nam je dostupno, a pored njih ubacite svo sezonsko voće koje nađete. Svratite do zdrave hrane i pazarite suvo grožđe, šljive i brusnice. Brusnice jesu nešto skuplje, ali desetak komada u jutarnjim musliju ima blagotvoran uticaj na organizam. Zapamtite da su “-berries” (borovnica, brusnica, jagoda, malina, kupina) bogate antiokidansima.

Povrće – sveže povrće je najzdravije. Obavezno ručajte salatu (vegeterijanci samo na njoj i žive), a za užinu, umesto čipsa gricnite rotkvice ili šargarepu. Deluje suludo, ali ima dvostruke prednosti – pored toga što ne unosite masti iz grickalica, unosićete neophodne vitamine iz povrća. Još jedan savet: pokušajte jedan dan u nedelji da vam bude posan. Taj dan jedite samo supu, voće i povrće. Pored čišćenja organizma naučićete želudac da nebu previše halapljiv.

Jedite manje

Meso – jedite belo meso i ribu. Jedite manje mesa i pokušajte da jedte meso A kategorije, recimo biftek. Jednom nedeljno pojedite za ručak tunjevinu (može i iz konzerve), jednom naručite ili kupite ribu u lokalnoj prodavnici. Jedan dan nek vam bude posan bez mesa. Ostaju vam par 4 dana da ručate belo meso i kvalitetno crveno meso. Izbacite džank food, poput pljeskavica sa ulice. O McDonaldsu ni ne pomišljajte.

Ulje – pokušajte da hranu više kuvate, a manje pržite. Ukoliko imate mogućnosti koristite maslinovo ulje, a hranu spremajte u draj kukeru (dry cookeru)

Hleb – izbacite beli hleb. I to je moguće – samo probajte. Za doručak ili večeru pojedite parče dva crnog hleba ili tosta. Za ručak smo se već dogovorili – krompir, pirinač ili pasta (testenine) u zamenu za hleb.

Alkohol – čaša piva i ako može da bude korisna posle treninga ima nešto više od stotinak kalorija. Povremeno je dozvoljeno da popijete čašu piva ili vina, ali ako planirate da smršate zaboravite na opijanja sa drugarima.

Izbacite

Šećer – jeste da je najteže, ali bez ovoga neće ići. Jedna čokolada ima kalorija poput sat vremena trčanja. Pojesti čokoladu je lako, trčati sat vremena je teško. “Imati trbušnjake” i boriti se kilama je isto.

Masti – izbacite masnu hranu. Zaboravite burek i pečenje koje cure po vašim rukama. Grickalice poput čipsa ili prženi i soljeni kikiriki su zarazni i štetni. Hrana iz McDonaldsa je pogubna. Gledali ste film Supersize me?

Ishrana za mršavljenje

Nije isto, kada želite da smršate 2, 3 kilograma ili pokušavate da oslabite više od deset kila.

Obratite pažnju na opšte dijete koje možete pronaći u novinama, kao i na minimalni unos kalorija koje je potrebno da obezbedite u toku dana. Kilogram do dva nedeljno je preporučena brzina mršavljenja. Pročitajte osnovne savete i preporučite članak vašim prijateljima!

Goca

About Goca

Comments 0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena

Pitanja o marketingu