Hrom topi kilograme

Hrom je oligoelement koji može da nam pomogne kad hoćemo da izgubimo nekoliko kilograma, a evo kako da iskoristite njegovu metaboličku moć.

Hrom je oligoelement od ključnog značaja za pravilno delovanje insulina, koji reguliše nivo šećera u krvi. Ukoliko ga ne unosimo u dovoljnoj količini, insulin gubi na efikasnosti, nivo šećera ostaje povišen i povećava se opasnost od dijabetesa. Osim toga, uneti šećer se pretvara u masti, a posledica toga je taloženje kilograma i povišen nivo holesterola i triglicerida.

Unosite redovno hrom

Dok se ne sprovedu dodatna istraživanja ne može se reći da li ovaj oligoelement podstiče mršavljenje, međutim vredi iskoristiti njegov metabolički učinak. Jedna studija je, međutim, pokazala da se količina masnih naslaga kod žena sa viškom kilograma znatno smanjuje ukoliko se hrom redovno unosi u organizam.

Istraživači su došli do saznanja da, zahvaljujući uticaju hroma na dejstvo insulina, on sprečava napade gladi kod osoba na dijeti.

Pazite da ne preterate

Preporučena dnevna doza za žene iznosi 55, a za muškarce 65 mikrograma. Ukoliko vaša ishrana obiluje gotovim industrijskim proizvodima, imate veće izglede da patite od nedostatka hroma. Ali sa ovim oligoelementom treba biti izuzetno oprezan. Ako uzimate nekoliko različitih dodataka ishrani, strogo vodite računa o sadržaju hroma jer ukupna količina ne srne da prelazi 200 mikrograma dnevno. Zato je najbolje da se pre¬thodno konsultujete sa lekarom.

Izvori hroma

Dobri izvori hroma su jetra, žumance jajeta, pivski kvasac, crni biber, majčina dušica, govedina, živinsko meso, brokoli, cela zrna cerealija, mekinje, klice pšenice, ostrige.

Količina hroma u hrani varira od lokacije sa koje hrana potiče

Kod pripremanja hrane lako može doći do gubitka hroma, stoga se preporučuje da se hrana, ukoliko je moguće konzumira u svežem obliku. Dodatni izvor hroma može biti spremanje hrane u posudama od nerđajućeg čelika ukoliko se priprema kisela hrana.

Sadržaj hroma u prehrambenim proizvodima:

Namirnica µg / 100 g namirnice
Mleko u prahu 34
Žuti šećer 27
Mekinje 26
Šunka 26
Sir 24
Pšenične klice 19
Bakalar 18
Očišćeni grašak – sušeni 13
Spanać 13
Krompir 5

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime