Dijeta

Hrono dijeta

A. Delabos, francuz, je još davne 1986. godine postavio osnove hrononutricije a njen razvoj teče do današnjih dana. Dr. Delabos je otkrio da nije svaka hrana za svaki deo dana – jedna vrsta namirnica je primerena za doručak a druge za ručak i večeru.

I užina ima svoj posebni “tajming”. Naredna zamisao i obećanje istraživača koji su poboljšavali i razvijali ideju doktora Delabosa je da dijetalci na hrono dijeti ne samo da treba brzo da izgube težinu već i da nikada ne osećaju glad!

Hrononutricionisti obećavaju i dobrobiti ove dijete koje nisu male:

 • generalno popravljanje zdravstvenog stanja,
 • preoblikovanje tela i
 • nestanak celulita (ukoliko ga imate)!

Hrono dijeta – praktična primena

Ukoliko ste ljubitelj moderne kuhinje, imate malo znanja o namirnicama – veoma lako ćete usvojiti ovaj novi način ishrane. Osnovno pravilo koje treba da odmah upamtite je: ugljeni hidrati i proteini se, osim kada je doručak u pitanju, ne jedu u istom obroku!

Ostale informacije šta treba da radite na Hrono dijeti:

Za doručak: Jedite životinjske masti i integralne žitarice (integralni hleb, pirinač i sl.) Prema Delabosu, naše telo luči dovoljno enzima koji razgrađuju masti i proteine kada se probudimo, pa doručak može da bude bogat, masni obrok uz hleb, puter, jaja, šunku, kobasice i sireve. Obilan i bogat doručak omogućava da ste manje gladni tokom dana.

Sve je dopušteno osim šećera i voća jer se suviše brzo razgrađuju.

Za ručak: Jedite uglavnom proteine (životinjske ili druge), i neko povrće, najbolje lako pareno i/ili u obliku sveže salate. Dva puta nedeljno možete za ručak jesti i namirnice koje sadrže ugljene hidrate i to sa povrćem. Ali, nikako proteine i ugljene hidrate u istom obroku!

Popodnevna užina: Jedite malu količinu biljnih masti: masline, orasi, kikiriki puter, med ili 30 grama tamne čokolade – nešto više od dve supene kašike. Ili neko voće sa niskim glikemičkim indeksom.

Večera: Ovo je najlakši obrok u toku dana koji uključuje ribu, posno meso i nešto zelenog povrća. Ili, ako ste i dalje siti od ostalih obroka, samo je preskočite! Izbegavajte ugljene hidrate uveče – sporo se vare i imaju tendenciju da se pretvaraju u masnoće.

Doručkujte kao kralj, ručajte kao princ i večerajte kao siromah.

Dodatne napomene:

 • doručak je OBAVEZAN;
 • za doručak nikada ne jedite voće;
 • pijte dovoljno tečnosti;
 • ne treba da gladujete ni u jednom delu dana;
 • poželjno je da obroci budu u isto vreme svakoga dana i da razmak između obroka bude minimum 4 sata, kako bi se smirila pankreasna aktivnost;
 • hleb, testenine i skrobna povrća (krompir) jedu se najkasnije do 15 časova;
 • proteini iz biljnih izvora mogu da zamene proteine životinjskog porekla;
 • nema grickanja između obroka! Znači, apsolutno ništa!
 • slatko mleko se ne koristi već njegove prerađevine: kiselo mleko i sir;
 • nikada ne idite na spavanje neposredno posle obroka – ostavite želucu bar dva sata pre spavanja da se “izbori” sa hranom.

Razmimoilaženja

Oko dijetnog plana i centralne ideje većina istraživača se slaže. Međutim, oko nekih drugih stvari vladaju polemike. Neki autori navode da je potrebno 4 do 6 nedelja da dođe do preraspodele masti u organizmu, drugi uvode intoleranciju na namirnice (još uvek nepotvrđena priča), treći mogućnost konzumiranja alkohola (uglavnom vina i šampanjca) za vreme dijete. Ove stvari ćemo ostaviti po strani mada se ideja o konzumiranju vina čini jako primamljivom i, verovatno je dobri doktor Delabos želeo da ugodi malo i psihi…

Inače, istraživanja potvrđuju da obilan doručak bogat proteinima, mastima i ugljenim hidratima daje bolje rezultate kod dijetalaca nego niskokalorijski i nisko ugljeno hidratni doručak. U studiji Virdžinija Komonvelt Univerziteta, žene koje su jele svoj najveći obrok u toku dana za doručak, gubile su težinu i narednih osam meseci, u poređenju sa ženama koje su na niskomasnom doručku sa malo ugljenih hidrata (koje su, odmah posle prestanka eksperimenta počele i da dobijaju na težini).

Zaključak

Vredi probati. Nekima je ova dijeta promenila život, neki nisu videli nikakvu korist a neki su i nazadovali. Kao i kod drugih dijeta – probajte je i ako vam odgovara – nastavite sa sprovođenjem dok ne dođete do željene težine /zdravstvenog stanja. Ukoliko vam ne odgovara – bar ćete znati da nije za vas.

dijetica

dijetica

About Author

Sajtovi koje volim: Dijetica, TVS Group

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda će ti se svideti i

Danska dijeta
Dijeta

Danska dijeta – za 13 dana manje 20 kg

Ovaj dijetni program može se započeti bilo koji dan u nedelji, ali se preporučuje baš nedelja. Danska dijeta traje 13
Dijeta sa povrćem
Dijeta

Dijeta sa povrćem

Više vode, manje proteina. Vrlo važan princip je uzimanje hrane sa velikim procentom vode. Poželjno je da uzimate hranu koja