Hrono dijeta

Hrono dijeta

A. Delabos, francuz, je još davne 1986. godine postavio osnove hrononutricije a njen razvoj teče do današnjih dana. Dr. Delabos je otkrio da nije svaka hrana za svaki deo dana – jedna vrsta namirnica je primerena za doručak a druge za ručak i večeru.

I užina ima svoj posebni “tajming”. Naredna zamisao i obećanje istraživača koji su poboljšavali i razvijali ideju doktora Delabosa je da dijetalci na hrono dijeti ne samo da treba brzo da izgube težinu već i da nikada ne osećaju glad!

Hrononutricionisti obećavaju i dobrobiti ove dijete koje nisu male:

 • generalno popravljanje zdravstvenog stanja,
 • preoblikovanje tela i
 • nestanak celulita (ukoliko ga imate)!

Hrono dijeta – praktična primena

Ukoliko ste ljubitelj moderne kuhinje, imate malo znanja o namirnicama – veoma lako ćete usvojiti ovaj novi način ishrane. Osnovno pravilo koje treba da odmah upamtite je: ugljeni hidrati i proteini se, osim kada je doručak u pitanju, ne jedu u istom obroku!

Ostale informacije šta treba da radite na Hrono dijeti:

Za doručak: Jedite životinjske masti i integralne žitarice (integralni hleb, pirinač i sl.) Prema Delabosu, naše telo luči dovoljno enzima koji razgrađuju masti i proteine kada se probudimo, pa doručak može da bude bogat, masni obrok uz hleb, puter, jaja, šunku, kobasice i sireve. Obilan i bogat doručak omogućava da ste manje gladni tokom dana.

Sve je dopušteno osim šećera i voća jer se suviše brzo razgrađuju.

Za ručak: Jedite uglavnom proteine (životinjske ili druge), i neko povrće, najbolje lako pareno i/ili u obliku sveže salate. Dva puta nedeljno možete za ručak jesti i namirnice koje sadrže ugljene hidrate i to sa povrćem. Ali, nikako proteine i ugljene hidrate u istom obroku!

Popodnevna užina: Jedite malu količinu biljnih masti: masline, orasi, kikiriki puter, med ili 30 grama tamne čokolade – nešto više od dve supene kašike. Ili neko voće sa niskim glikemičkim indeksom.

Večera: Ovo je najlakši obrok u toku dana koji uključuje ribu, posno meso i nešto zelenog povrća. Ili, ako ste i dalje siti od ostalih obroka, samo je preskočite! Izbegavajte ugljene hidrate uveče – sporo se vare i imaju tendenciju da se pretvaraju u masnoće.

Doručkujte kao kralj, ručajte kao princ i večerajte kao siromah.

Dodatne napomene:

 • doručak je OBAVEZAN;
 • za doručak nikada ne jedite voće;
 • pijte dovoljno tečnosti;
 • ne treba da gladujete ni u jednom delu dana;
 • poželjno je da obroci budu u isto vreme svakoga dana i da razmak između obroka bude minimum 4 sata, kako bi se smirila pankreasna aktivnost;
 • hleb, testenine i skrobna povrća (krompir) jedu se najkasnije do 15 časova;
 • proteini iz biljnih izvora mogu da zamene proteine životinjskog porekla;
 • nema grickanja između obroka! Znači, apsolutno ništa!
 • slatko mleko se ne koristi već njegove prerađevine: kiselo mleko i sir;
 • nikada ne idite na spavanje neposredno posle obroka – ostavite želucu bar dva sata pre spavanja da se “izbori” sa hranom.

Razmimoilaženja

Oko dijetnog plana i centralne ideje većina istraživača se slaže. Međutim, oko nekih drugih stvari vladaju polemike. Neki autori navode da je potrebno 4 do 6 nedelja da dođe do preraspodele masti u organizmu, drugi uvode intoleranciju na namirnice (još uvek nepotvrđena priča), treći mogućnost konzumiranja alkohola (uglavnom vina i šampanjca) za vreme dijete. Ove stvari ćemo ostaviti po strani mada se ideja o konzumiranju vina čini jako primamljivom i, verovatno je dobri doktor Delabos želeo da ugodi malo i psihi…

Inače, istraživanja potvrđuju da obilan doručak bogat proteinima, mastima i ugljenim hidratima daje bolje rezultate kod dijetalaca nego niskokalorijski i nisko ugljeno hidratni doručak. U studiji Virdžinija Komonvelt Univerziteta, žene koje su jele svoj najveći obrok u toku dana za doručak, gubile su težinu i narednih osam meseci, u poređenju sa ženama koje su na niskomasnom doručku sa malo ugljenih hidrata (koje su, odmah posle prestanka eksperimenta počele i da dobijaju na težini).

Zaključak

Vredi probati. Nekima je ova dijeta promenila život, neki nisu videli nikakvu korist a neki su i nazadovali. Kao i kod drugih dijeta – probajte je i ako vam odgovara – nastavite sa sprovođenjem dok ne dođete do željene težine /zdravstvenog stanja. Ukoliko vam ne odgovara – bar ćete znati da nije za vas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vaši komentari nam pomažu da poboljšamo naše proizvode i usluge, tako da ih i dalje beležimo. Komentar koristimo i za buduću upotrebu. Za dalje detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Zadržavamo vaše ime kako bismo mogli komunicirati s vama o našim proizvodima i uslugama. Za dalje detalje, molimo vas našu politiku privatnosti.
Čuvamo vašu e-poštu kako bismo mogli komunicirati s vama o našim proizvodima i uslugama. Za dalje detalje pogledajtenašu politiku privatnosti.

Čuvamo URL adrese vaše veb stranice kako bismo mogli da komuniciramo s vama o našim proizvodima i uslugama. Za dalje detalje pogledajte našu politiku privatnosti.