Imunolog objašnjava koliko dugo smemo da pijemo D vitamin

Datum:

Jačanje imuniteta trebalo bi da bude svakodnevna briga, a ne samo u kriznim zdravstvenim situacijama, poput epidemije koronavirusa.

Prof. dr Borislav Kamenov, imunolog, rekao je da je za jačanje imuniteta važno da se svakodnevno unose vitamini C i D, kao i cink i selen.

Prirodno je da su mnogi zainteresovani za ovu temu, pa traže odgovore na raznim stranama. Mnogo je i neproverenih i nepouzdanih informacija, saveta i preporuka.

“Imunitet se gradi celog života. Čak se gradi i pre rođenja, za vreme boravka u utrobi majke… Trebalo bi da nekoliko nedelja pre nego što se sve desi, da se podigne visina vitamina D. Za podizanje ovog vitamina u organizmu potrebno je vreme”, rekao je on u emisiji “150 minuta” kada ga je ugostila TV Prva.

Doktor je poručio da D vitamin može da se pije tokom cele zime i da “ne možemo da se predoziramo njime”.

“Vitamin D se ne unosi samo hranom, on se unosi preko sunca. Kada ga nema dovoljno, mi smo u jednom velikom deficitu”, napomenuo je.

Govorio je i o značaju probiotika, te istakao da su oni važni kada nam je “organizam opterećen virusima i otrovima”. Govoreći o hrani i tome ima li prirodnih probitika u njoj, rekao je da ima, da postoje, kao i da to mnogi znaju. Međutim, kad neko ima problem, njemu prirodni probiotici ne pomažu.

Kaže da, na primer, kiseli kupus ima priobitoke koji pomažu normalnim bakterijama da prežive.

“Nas probiotici štite od virusa… i oni sa D vitaminom deluju komplementarno”, poručio je te dodao da treba čitati deklaracije, jer pojedini preparati mogu da budu “poprilično štetni”.

Popularno

Slični članci
Povezan

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi,...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a...

Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom

Štitasta, leptirasta žlezda koja se nalazi na prednjoj strani...