Kada treba izbegavati beli luk

Beli luk
Beli luk vašim jelima daje odličnu aromu i veoma je zdrav. Međutim, postoje situacije kada ga ipak treba izbegavati

Beli luk vašim jelima daje odličnu aromu i veoma je zdrav. Međutim, postoje situacije kada ga ipak treba izbegavati

Prenosimo vam deo iz knjige “Beli luk – praktični saveti za zdravlje i dom” doktorke Peni Stenvej, a koji se tiče ograničene primene belog luka.

Evo kada treba biti oprezan u konzumiranju belog luka:

Kožni problemi – kožu najprije testirajte tako što nanesete beli luk na malo područje koje nije izloženo i nekoliko sati kasnije proverite da li je iritirano. Ako jeste, nemojte ponovno nanositi beli luk. Ulje belog luka ne sadrži jedinjenja koja uzrokuju iritaciju (sulfenske kiseline i alicin), ali nema ni bioaktivnost alicina i njegovih derivata. Budite posebno oprezni kad nanosite beli luk na dečju kožu.

Vaginalni i rektalni/analni problemi – ne koristite beli luk lokalno, jer bi vas mogao iritirati ili peći.

Želudačni ili problemi s varenjem – zapamtite da velike količine belog luka mogu iritirati želudac i creva.

Krvarenje – beli luk može podstaći krvarenje. To se dejstvo može još pogoršati ako konzumirate bilje i/ili dodatke ishrani koji usporavaju zgrušavanje krvi, uključujući riblje ulje, vitamin E, đumbir, gingko, crvenu detelinu, kurkumu i vrbu.

Trudnoća – zapamtite da normalne količine unosa belog luka verojatno nisu štetne za dete, ali mudro je izbegavati velike količine i ne nanositi beli luk na kožu. Ako se porođaj očekuje za dve nedelje, unos velikih količina belog luka mogao bi da podstakne krvarenje za vreme porođaja i popratnih hirurških procedura.

Dojenje – izbegavajte konzumaciju ili nanošenje velikih količina belog luka jer ne postoje dovoljni podaci koji potvrđuju da je bezopasan za dete.

Predoperativna stanja – izbegavajte beli luk dve nedelje pre zakazane operacije jer može podstaći krvarenje.

Hronični alkoholizam – izbegavajte velike količine beli luk jer usporava razgradnju jetrenog enzima P450 2E1, koji pomaže u razgradnji alkohola.

Ako koristite oralnu kontracepciju koja sadrži estrogen – zapamtite da beli luk ubrzava razgradnju i umanjuje kontraceptivni učinak. Ako konzumirate mnogo belog luka razmislite o dodatnoj kontracepciji (poput kondoma).

Moguće nuspojave

Sumporna jedinjenja belog luka rastvoriva u ulju mogu prouzrokovati sledeće poteškoće:

Peckanje u ustima, žgaravicu, mučninu, povraćanje, gasove, dijareju i gubitak apetita, naročito ako se uzima na prazan stomak.

Slabost, groznicu, glavobolju, vrtoglavicu, znojenje, ubrzani puls i nesanicu, rumenilo, peckanje i plihove od dužeg nanošenja na kožu.

Facebook Komentar

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.