Kada treba izbegavati beli luk

Beli luk vašim jelima daje odličnu aromu i veoma je zdrav. Međutim, postoje situacije kada ga ipak treba izbegavati

Prenosimo vam deo iz knjige “Beli luk – praktični saveti za zdravlje i dom” doktorke Peni Stenvej, a koji se tiče ograničene primene belog luka.

Evo kada treba biti oprezan u konzumiranju belog luka:

Kožni problemi – kožu najprije testirajte tako što nanesete beli luk na malo područje koje nije izloženo i nekoliko sati kasnije proverite da li je iritirano. Ako jeste, nemojte ponovno nanositi beli luk. Ulje belog luka ne sadrži jedinjenja koja uzrokuju iritaciju (sulfenske kiseline i alicin), ali nema ni bioaktivnost alicina i njegovih derivata. Budite posebno oprezni kad nanosite beli luk na dečju kožu.

Vaginalni i rektalni/analni problemi – ne koristite beli luk lokalno, jer bi vas mogao iritirati ili peći.

Želudačni ili problemi s varenjem – zapamtite da velike količine belog luka mogu iritirati želudac i creva.

Krvarenje – beli luk može podstaći krvarenje. To se dejstvo može još pogoršati ako konzumirate bilje i/ili dodatke ishrani koji usporavaju zgrušavanje krvi, uključujući riblje ulje, vitamin E, đumbir, gingko, crvenu detelinu, kurkumu i vrbu.

Trudnoća – zapamtite da normalne količine unosa belog luka verojatno nisu štetne za dete, ali mudro je izbegavati velike količine i ne nanositi beli luk na kožu. Ako se porođaj očekuje za dve nedelje, unos velikih količina belog luka mogao bi da podstakne krvarenje za vreme porođaja i popratnih hirurških procedura.

Dojenje – izbegavajte konzumaciju ili nanošenje velikih količina belog luka jer ne postoje dovoljni podaci koji potvrđuju da je bezopasan za dete.

Predoperativna stanja – izbegavajte beli luk dve nedelje pre zakazane operacije jer može podstaći krvarenje.

Hronični alkoholizam – izbegavajte velike količine beli luk jer usporava razgradnju jetrenog enzima P450 2E1, koji pomaže u razgradnji alkohola.

Ako koristite oralnu kontracepciju koja sadrži estrogen – zapamtite da beli luk ubrzava razgradnju i umanjuje kontraceptivni učinak. Ako konzumirate mnogo belog luka razmislite o dodatnoj kontracepciji (poput kondoma).

Moguće nuspojave

Sumporna jedinjenja belog luka rastvoriva u ulju mogu prouzrokovati sledeće poteškoće:

Peckanje u ustima, žgaravicu, mučninu, povraćanje, gasove, dijareju i gubitak apetita, naročito ako se uzima na prazan stomak.

Slabost, groznicu, glavobolju, vrtoglavicu, znojenje, ubrzani puls i nesanicu, rumenilo, peckanje i plihove od dužeg nanošenja na kožu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *