27.8 C
Belgrade
sreda, 29 juna, 2022
NaslovnaIshranaGojaznostKako da se ne ugojite kada prestanete da pušite

Kako da se ne ugojite kada prestanete da pušite

Date:

Najnovije

Čaj od bokvice – za šta je delotvoran i kako napraviti?

Ženska širokolisna bokvica i muška uskolisna bokvica (Plantago major...

Voće i povrće koje može da snizi nivo šećera u krvi

Voće i povrće uvek će biti cenjeno kao sveti...

Zbog čega je dobro jesti mladi luk svaki dan?

Mladog luka ima svuda i šteta je ne iskoristiti...

Šarmer – glavni kvalitet muškarca koji zna kako da osvoji ženu

Bar jednog muškarca svi znamo kome nije problem da...

Koja energetska pića dovode do moždanog udara

Gazirana pića su omiljena mnogima, dolaze u različitim ukusima...

Ukoliko ste prestali da pušite, vrlo je važno da promenite način ishrane da se ne biste ugojili, tvrde švajcarski naučnici.

Oni savetuju da ishrana posle ostavljanja cigareta mora da obiluje voćem i povrćem, jer pomaže da se ne naruši crevna flora i da se potpomogne dobro varenje.

Naučnici sa univerziteta u Cirihu kažu da se 80 odsto pušača po prestanku konzumiranja cigareta ugoji u proseku sedam kilograma, i uglavnom je reč o nakupljanju masnih naslaga.

Kako objašnjavaju, problem je u crevima, jer kada se prestane sa pušenjem, menja se sastav crevne flore, a samim tim dolazi do gojenja. Nagomilavanje viška kilograma dešava se čak i onima koji jedu istu količinu i vrstu hrane, koju su jeli dok su pušili.

Reč je o tome da umesto bakterija iz roda firmicutes i actinobacteria, po prestanku pušenja, u crevima počinju da dominiraju daleko efikasnije bakterije u preradi hrane, iz tipova proteobacteria i bacteroides, što neminovno dovodi do bolje iskorišćenosti hranljivih materija, a samim tim i do gojenja.

Profesor Gerhard Rogler, vođa tima univerziteta u Cirihu, identifikovao je tu promenu kao uzrok naglog gojenja i potvrdio da bakterije proteobacteria i bacteroides dominiraju u crevima gotovo svih gojaznih ljudi.

– Nova crevna flora, koja se u većini slučajeva formira posle prestanka pušenja, mnogo efikasnije koristi energiju iz hrane koju jedemo – objasnio je profesor Rogler.

Marketing

- Pravo mesto za vašz reklamu

- Neka vas vide i prepoznaju

- Neka naši posetioci budu i vaši

Dijeta