Zdravlje

Kako sačuvati energiju i koju hranu jesti zimi?

Temperatura ispod nule praćena jakim vetrom ledi krv u žilama i unosi jezu u celo telo bez obzira šta obučete.

Kako bi sačuvali energiju i zagrejali telo ovih dana najbolje je da konzumirate tople supice i čajeve.

Topli napitak tokom hladnih zimskih dana za naše telo je isto kao kapa na glavi ili zimska čizma na stopalu. U sva tri slučaja čuva se unutrašnja energija i sprečava gubitak toplote.

Idealno je ispijati tople, ali ne i vrele napitke, malo pre i posle obroka. Takva navika omogućava stomaku da se pripremi za obrok, a ako napitak konzumiramo posle jela, pomoći će im da ih apsorbiraju. Istovremeno topli napici sprečavaju stvaranje gasova, nadimanje i osećaj težine u stomaku.

Naučnici preporučuju izbegavanje većih količina kafe tokom ledenih dana jer on „ubija“ apetit i iritira intestinalnu sluznicu. Čaj, posebno zeleni, može sprečiti apsorpciju gvožđa koje unosimo kroz hranu.

Suprotno tome, topli napici od limuna, đumbira, ruzmarina, komorača, anisa i cimeta zagrevaju organizam i pomažu probavi. S obzirom na raznolikost ukusa, mogu zameniti gazirana pića i voćne sokove. Biljna mleka s vrlo malo šećera, poput onog od badema, soje i kokosa takođe su dobra alternativa za pripremu ukusnih napitaka.

Da kelju, celeru, blitvi, ali i bistroj supi
Ako ste u iskušenju da posle ručka pojedete neki hladni dezert trebalo bi da se zaustavite i razmislite o kompotu sobne temperature ili laganom voćnom kolač. Ako ste se odlučili za jogurt ili sir, dodajte im malo cimeta ili kardamoma.

Usred zime treba odustati od sveže ceđenih sokova za detoksikaciju organizma, koje su promovisale holivudske zvezde. Uprkos vitaminima i mineralima kojima su ti napici bogati, takvi sokovi tokom zime mogu da poremete funkcionisanje probavnog sistema, posebno ako ne sadrže gotovo nimalo vlakana. Naime, nemaju svi dobar metabolizam koji uspeva da podnese takvu vrstu ishrane, potpuno lišene proteina i masnoća.

To ne znači da iz ishrane izbacite kelj, celer ili blitvu, ali ih treba unositi kroz povrtne supe. Za organizam su posebno važno korenasto povrće poput šargarepe, repe, paštrnka, cvekle, rotkve, krompira i batata.

Mahunarke i žitarice čine važan deo zimske ishrane i neophodan izvor belančevina. Žitarice treba dnevno menjati s malim naglaskom na češće korišćenje heljde i zoba, žitarica koje najviše greju organizam.

Goca

Goca

About Author

Sajtovi koje volim: Dijetica, TVS Group

Možda će ti se svideti i

Solarijum
Zdravlje

Koje polne bolesti možete da dobijete koristeći solarijum

Stafilokoka, bakterija koja može da uzrokuje infekciju kože, fekalne bakterije, virus herpesa i polnih bradavica koji dovode do HPV-a, mogu
Lekovitost biljaka i namirnica
Zdravlje

Lekovitost biljaka i namirnica

Trave ima u izobilju. Ali da li je svaka travka i lekovita? Oduvek se to pitamo. I na različitim mestima