Domain for SALE!Domen se prodaje!

Kandida je i vaš problem?

Tri od četiri žena pate od vaginalne gljivične infekcije makar jednom u životu. Nesnosan svrab, beličasti sekret, peckanje i žarenje pri mokrenju, simptomi su koji mogu da ukažu na infekciju kandidom. Gljivice nisu samo dosadne i uporne, već mogu i da dovedu do steriliteta!

Najmanje sedam vrsta gljivica se može izolovati iz vagine. Tu su uključene patogene i “nepatogene” vrste kandide. Od vrsta čija je prisutnost praćena tegobama, u 90-95 odsto slučajeva u pitanju je “candida albicans”, koja se i prirodno u manjoj količini nalazi u crevima. Tek u dva do osam odsto slučajeva radi se o “candida glabrata”.

– Gljivice su normalno prisutne u vagini, a kada počnu da se razmnožavaju dolazi do promene u ph vrednosti vagine i nastaje infekcija. Javljaju se pre svega tokom i posle lečenja antibioticima, usled oslabljene reakcije imunološkog sistema, korišćenja imunosupresivnih lekova, upotrebe oralnih kontraceptiva, dodatne hormonske terapije, ali i u trudnoći – kaže ginekolog Mima Fazlagić.

Ginekolozi preporučuju da se kod dužeg uzimanja antibiotika obavezno uzimaju i antimikotici. Među pacijentima koje se žale na pojačani sekret u 21 odsto ima ovu infekciju. Infekcija se najčešće dijagnostikuje samo na osnovu ginekološkog pregleda. Mikroskopski pregled uzorka vaginalnog iscedka daje karakterističnu sliku, tako da su dodatne analize najčešće nepotrebne.

– Vaginalna ispiranja, korišćenje parfimisanih higijenskih sprejeva i uložaka, tesna odeća, sintetički veš su faktori koji doprinose širenju gljivične infekcije. Za lečenje se koriste određeni antimikotici koje vam prepisuje lekar u vidu vaginalnih tableta, krema ili masti. Terapija može da traje od jedan do deset dana – objašnjava dr Fazlagić.

Šta ne treba konzumirati

Da biste smanjili količinu gljivica potrebno je da se smanji unos ugljenih hidrata u ishrani. Umesto rafinisanog šećera odaberite prirodne proizvode koji sadrže prirodne šećere, kao na primer sveže voće. Šećer uključuje različite forme, pa stoga pažljivo pročitajte etikete na prehrambenim proizvodima i uverite se da na prisustvo: saharoze, fruktoze, maltoze, glukoze, glikogena, laktoze.

Osim toga, izbegavajte konzumiranje meda, javorovog sirupa, čokolade, alkohola, kukuruza i pirinčanog sirupa. Neophodno je zaustaviti potrošnju proizvoda koji sadrže gluten i kvasac. Sirće i namirnice sa visokim sadržajem sirćeta povećavaju kiselost u digestivnom sistemu, tako da to generalno, treba izbegavati. Ograničite konzumiranje mlečnih proizvoda, osim jogurta.

Prevencija

Da biste sprečili infekciju kandidom važno je da pratite sledeća uputstva:
 • Izbegavajte nošenje uske odeće,
 • Izbegavajte nošenje sintetičkog donjeg veša,
 • Nosite pamučni donji veš,
 • Izbegavajte nošenje najlon čarapa celog dana
 • Izbegavajte stalno vlaženje genitalne oblasti,
 • Izbegavajte nošenje mokrih kupaćih kostima,
 • Redovno menjajte donji veš,
 • Posle mokrenja žene bi trebalo da se brišu od napred ka pozadi, jer u suprotnom mogu da prodru u vaginu bakterije koje se nalaze u području anusa,
 • Pijte jogurt u velikim količinama za vreme lečenja antibioticima,
 • Smanjite unos ugljenih hidrata u hrani i izbegavajte alkohol i kafu,
 • Izbegavajte parfimisane higijenske uloške i tampone, parfimisane kreme i sprejeve, ne koristite toalet papir u boji,
 • Ukoliko se infekcija dogodi, pacijent treba da sledi savete lekara i pravilno i redovno uzima lekove.

Lečenje

Ako morate da se lečite od kandide, to nikako nemojte činiti na svoju ruku, već uz konsultaciju sa lekarom. Najčešće preporuke su promena ishrane i uvođenje određenih antibiotika.