Kelj čuva zdravlje od glave do pete

Dokazano je da što mu je tamnija boja, to je više u njemu beta-karotena, odnosno provitamina A

Prisutan u svim godišnjim dobima, ukusan i nutrijentima vrlo bogat, kelj se smatra pravom riznicom korisnih sastojaka. Savršen je izvor vitamina A, C, K i B kompleksa, gvožđa, luteina i biljnih vlakana.

Zovu ga “kraljem kalcijuma”, jer obiluje ovim mineralom, izuzetno važnim za zdravlje kostiju, a sadrži i kalijum koji blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem. Ima sedam puta više beta-karotena od brokolija i čak jedanaest puta više luteina. U zavidnim količinama sadrži još i mangan i magnezijum.

Dokazano je da što mu je tamnija boja, to je više u njemu beta-karotena, odnosno provitamina A. Beta-karoten ima posebnu važnost, jer osobe čini vitalnim i raspoloženim, a lako prodire u svaku ćeliju i tako deluje na ceo organizam.

Zbog obilja biljnih vlakana, kelj se preporučuje osobama sa slabom pokretljivošću creva. Trebalo bi da ga konzumiraju i hipertoničari, a zbog vitamina A i luteina svi koji žele da što duže sačuvaju oči od degenerativnih poremećaja, odnosno katarakte.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane bogate karotenoidima i vitaminom A dvostruko smanjuje rizik od razvoja katarakte. Vitamin A je značajan i za normalnu funkciju reproduktivnih organa, a pomaže i u borbi protiv virusnih infekcija.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime