16.5 C
Belgrade
nedelja, 22 maja, 2022
NaslovnaIshranaGojaznostKofein i mršavljenje

Kofein i mršavljenje

Date:

Najnovije

Čaj od bokvice – za šta je delotvoran i kako napraviti?

Ženska širokolisna bokvica i muška uskolisna bokvica (Plantago major...

Voće i povrće koje može da snizi nivo šećera u krvi

Voće i povrće uvek će biti cenjeno kao sveti...

Zbog čega je dobro jesti mladi luk svaki dan?

Mladog luka ima svuda i šteta je ne iskoristiti...

Šarmer – glavni kvalitet muškarca koji zna kako da osvoji ženu

Bar jednog muškarca svi znamo kome nije problem da...

Koja energetska pića dovode do moždanog udara

Gazirana pića su omiljena mnogima, dolaze u različitim ukusima...

Nakon što je FDA (Food and Drug Administration) zabranila popularan dodatak ishrani radi mršavljenja efedru, mnogi su pretpostavili da je hiljadama slučajeva umora i srčanih smetnji došao kraj.

Ali ne za dugo, tvrdi dr Tod Cooperman, nezavisni istraživač.

Skorašnja testiranja dr Coopermana navode da su neki proizvođači preuzeli novu generaciju “sigurnih” dodataka ishrani koji sadrže kofein u velikim količinama. Njegova testiranja su utvrdila da, recimo, maksimalna doza jednog od suplemenata sadrži 581 mg kofeina, što je oko 12 limenki dijetalnog kola napitka.

Dnevna maksimalna doza drugih proizvoda bez efedre, recimo Zantrex-3, sadrži kofein ekvivalentan u 24 limenke kola napitka. I dok jedni proizvođači poriču nalaze dr Coopermana, drugi se ograđuju time da korisnici sami mogu regulisati dnevne doze ovih proizvoda.

Problem je u tome što je teško izmeriti i proceniti količinu kofeina jer oznake na proizvodima sadrže količinu kofeina, ali odvojeno od, recimo, guarane, zelenog čaja, yerba mate i kola-proizvoda – što su sve izvori kofeina. Kako god to nazvali, korišćenje velikih doza kofeina uz fizičko vežbanje može biti riskantno, naročito za osobe sa srčanim problemima.

Kofein, dalje, može uzrokovati povećanje krvnog pritiska koji je već uvećan tokom fizičkog vežbanja. U retkim slučajevima, velike doze kofeina mogu uznemiriti srčani ritam. Takođe, treba voditi računa i o preparatima na bazi Citrus Aurantium, ili gorke narandže, što je neka blaža verzija efedre. Gorka narandža je bezbedna za korišćenje ako se koristi sama, ali može imati multiplicirajući efekat ako se koristi sa kofeinom.

Da bi ostali u bezbednoj zoni, klonite se dodataka ishrani za mršavljenje koji su prepunjeni kofeinom, ili još bolje, klonite se svih pilula za mršavljenje. U slučaju da ih ipak koristite, obratite pažnju na to koliko kofeina sadrže. Ako želite da probate i konzumirate gorku narandžu, onda koristite preparate za mršavljenje bez kofeina, a svoju dozu kofeina unesite iz predvidljivih izvora, kao što je kafa.

Marketing

- Pravo mesto za vašz reklamu

- Neka vas vide i prepoznaju

- Neka naši posetioci budu i vaši

Dijeta

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime