Koje polne bolesti možete da dobijete koristeći solarijum

Koje polne bolesti možete da dobijete koristeći solarijum

Stafilokoka, bakterija koja može da uzrokuje infekciju kože, fekalne bakterije, virus herpesa i polnih bradavica koji dovode do HPV-a, mogu da izdrže vrućinu u solarijumu i prežive.

Uprkos činjenici da može da prouzrokuje rak kože, veliki broj ljudi i dalje ide u solarijum. Ipak, ako vas mogućnost da dobijete rak kože nije odvratila od tamnjenja pod veštačim suncem, možda će vas ovo otkriće ipak naterati da se pozdravite sa solarijumom.

Dermatolog Davn Mari Dejvis, s Klinike Majo, kaže da bakterije i virusi mogu da prežive u solarijumu uprkos vrućini. “Svi na koži imamo bakterije koje smo preneli i na svoje krevete. Iako ih grejemo svojim telom, to nije dovoljno da ih ubijete, a one postaju jače i otpornije”, kaže Dejvis.

“Ako se znojite to samo doprinosi sposobnosti bakterija i virusa da se razmnožavaju. Imate li oštećenu kožu ili posekotinu, što nije retkost, puno je veća verovatnost da ćete dobiti infekciju”, navela je. Rekla je kako stafilokoka, bakterija koja može da uzrokuje infekciju kože, fekalne bakterije, virus herpesa i polnih bradavica koji dovode do HPV-a, mogu da izdrže vrućinu u solarijumu i prežive.

Ti virusi i bakterije se potom prenose na drugu osobu koja može da ima čak toliko sitnu povredu kože da je nije ni svesna. “Ultraljubičasto svetlo teoretski može da ubije bakterije, ali u solarijumu nije dovoljno jako da bi ih uništilo”, upozorava Dejvs.

Simon

About Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: Dijetica, TVS Group