Domain for SALE!Domen se prodaje!

Koje simptome imaju vakcinisani koji dobiju kovid

Vakcinisane osobe koje su dobile kovid 19 imaju mnogo manje virusa u organizmu, te obično imaju blaže simptome, ali i manje su zarazne.

Vakcine protiv kovida 19 su, prema rečima stručnjaka, veoma efikasne u sprečavanju pojave ozbiljnih simptoma, ali nijedna vakcina nije 100 odsto delotvorna, objasnila je dr Lisa Adams, dekanka američkog Univerziteta Dartmut.

Znamo, kako je istakla, da postoje i da će postojati slučajevi zaraze i kod vakcinisanih pojedinaca i isto tako znamo da će kod tih osoba oblik bolesti biti blag, pišu na sajtu eKlinika.

Vakcine sprečavaju hospitalizaciju i smrt

Dr Rošel Valenski, direktorka američkog Centra za kontrolu bolesti, rekla je da novi podaci govore da je 99,5 odsto smrtnih ishoda kod osoba koje nisu vakcinisane. Od 157 miliona osoba koje su vakcinisane samo je 733 smrtnih slučajeva. Oko 75 odsto novih infekcija se javilo kod osoba starijih od 65 godina. Testiranja u pandemiji smanjena su za 60 odsto, čak devet od 10 zaraženih ne zna da ima ovu „tihu bolest“. Pol Ofit, direktor Dečje bolnice u Americi, kaže kako su vakcine ipak ispunile svoj zadatak.

„Cilj vakcine je da vas zaštiti od bolničkog lečenja i smrtnog ishoda. Ako imate blagu infekciju, to nije ništa strašno“, kaže Ofit.

Simptomi infekcije kod vakcinisanih osoba

Prema najnovijim podacima, infekcije kod vakcinisanih osoba su blage i često bez simptoma. Ako se govori o delta soju, radi se o curenju nosa i glavobolji. Nedavna analiza novootkrivenih infekcija u Velikoj Britaniji pokazala je da su glavni simptomi delta varijante curenje iz nosa i glavobolja, uglavnom zato što je većina ljudi koji su se mešali i bili izloženi virusu – bila mlađa ili potpuno vakcinisana. Mnogi, na primer, nisu ni posumnjali da su inficirani koronavirusom.

Maša Gesen, novinarka Njujorkera, razbolela se iako je vakcinisana. Bolest je bila blaga, a simptomi su uključivali curenje nosa, svrab i iritaciju oka, umor, gubitak čula mirisa i ukusa, ali su svi nestali u roku od nedelju dana. Neki su prijavili i zatvor i glavobolju.

Nakon što je primio vakcinu Moderna, posle dva meseca se razboleo i Trevis Dagenais iz Bostona, koji je patio od simptoma sličnih prehladi, uz temperaturu, pa iako mu je bilo teško, najviše se pitao šta bi se dogodilo da se nije vakcinisao.

„Moramo da shvatimo da je vakcina sigurna 94 ili 95 odsto, a ne 100 procenata. Ne radi se o zaštitnom oklopu i nevidljivoj sili. Proći to što sam ja prošao je teško, ali ne smem ni da zamislim šta bi bilo da se nisam vakcinisao“, rekao je Trevis u intervjuu za Boston 25 News.

Oboleli manje opasni za druge

Osobe koje su dobile kovid 19, iako su potpuno vakcinisane, često imaju mnogo manje virusa u organizmu, što znači i da su manje zarazne, tako barem tvrdi studija sprovedena u Izraelu. Nekoliko studija je tako objasnilo kako vakcina Fajzer može biti i do 94 odsto delotvorna kod prevencije asimptomatske infekcije, što će smanjiti rizik od prenosa bolesti. Američki mediji su preneli primer jedne obolele i vakcinisane osobe:

„Moj partner se nije vakcinisao i nije se razboleo, a spavali smo u istom krevetu dok sam ja bila bolesna i pored vakcine. Stvar je u tome da se možeš razboleti nakon vakcine, ali virus ne moraš da preneseš na bliske osobe i tako izbegneš i onaj užasan osećaj krivice“, rekla je jedna obolela Amerikanka.