Koji vitamini se uzimaju ujutro, a koji uveče

Koji vitamini se uzimaju ujutro, a koji uveče

Suplementi su postali veoma popularni u doba pandemije koronavirusa. Ukoliko ih pijete, morate znati da je važno i u koje doba dana ih uzimate.

Suplementacija je opravdana samo kod osoba s dokazanim deficitom određenih vitamina, kako je objasnila srpska biohemičarka Sanja Vujičić.

Opravdano ih je uzimati kada laboratorijski testovi otkriju stvarni manjak vitamina, pod nadzorom lekara. Dakle, manjak se nadoknađuje sa ciljem da se spreče poremećaji koji mogu nastati kao posledica nedostatka.

Ne treba ih uzimati kao preventivnu zaštitu od neke bolesti.

“Ne provocirajte svoj organizam i signalne puteve u ćeliji, raznovrsna ishrana i redovna fizička aktivnost jedina su priznata efikasna prevencija”, kaže Vujićić.

Ali, ako su vam propisani suplementi, treba znati koje doba dana je najbolje za njihovo konzumirnje. Na pitanje koje vitamine, minerale i probiotike bi trebalo da pijemo ujutru, a koje uveče odgovorila je nutricionista Belinda Kirkpatrik.

Vitamin B

„Postoji osam vrsta vitamina B i svi pomažu u podizanju energije, poboljšavaju zdravlje mozga i raspoloženje, umanjuju nuspojave PMS-a i pomažu u gradnji snažne kose i noktiju“, kaže Kirkpatrik i upozorava da je važno uzimati ih ujutru jer podižu nivo energije i raspoloženje.

Multivitamini

Multivitamini sadrže mešavinu esencijalnih vitamina i minerala, a među njima su često B vitamini. Zato je najbolje uzimati ih ujutru.

Probiotici

„Probiotici su važni za zdrav rad sistema organa za varenje jer hrane zdrave bakterije, delotvornii su kod problema sa varenjem i dobri su za podizanjem imuniteta”, objašnjava Kirkpatrik i dodaje da bi probiotike trebalo uzimati ujutru da bi se što bolje apsorbovali.

Magnezijum

„Magnezijum se često preporučuje osobama koje imaju problema sa spavanjem, energijom, glavoboljama, grčevima u mišićima, usporenu probavu, želju za slatkim ili teskobom“, tvrdi nutricionista i dodaje da magnezijum treba konzumirati uveče zbog njegovog blagotvornog i umirujućeg dejstva.

Vitamin D

Najbolji način da nahranite telo vitaminom D je da redovno boravite na suncu, ali to može biti teško u zimskim mesecima, pa mnogi uzimaju ovaj dodatak ishrani.

„Najčešće je to vitamin D3, a on se najbolje apsorbuje uveče“, ističe Kirkpatrik.

Ako niste sigurni kada bi trebalo da uzmete dodatak ishrani, uvek se možete konsultovati sa farmaceutom ili doktorom.

Goca

About Goca

Pitanja o marketingu