Koliko su pasivni pušači u riziku od koronavirusa?

Koliko su pasivni pušači u riziku od koronavirusa?

Prema zdravstvenim stručnjacima, primaran način širenja novog koronavirusa je prisan kontakt sa zaraženim osobama.

Ali šta se dešava kada smo kao pasivni pušač izloženi duvanskom dimu, da li tada možemo da se zarazimo koronavirusom?

Prema najnovijim istraživanjima, “pasivni” pušači ne mogu da dobiju koronavirus ako udahnu dim pušača. Međutim, pitanje je i da li duvanski dim možda nosi koronavirus.

Lekari smatraju da je to što smo u društvu pušača već dovoljno upozorenje da udišemo dim koji dolazi iz nečijih pluća.

Profesor hemijskog inženjeringa sa Univerziteta Kalifornija, u Davosu, Vilijam Ristenpart, koji istražuje načine prenosa patogeni, istakao je da je malo verovatno da sam duvanski dim nosi virus koji bi mogao da zarazi druge ljude.

“Toplota iz cigarete verovatno će ubiti virus”, istakao je profesor Ristenpart i dodao:

“Ipak, ako osetite dim od cigarete, znači da udišete vazduh koji je bio u plućima nekoga ko je možda zaražen. Znači da rizik od prenošenja virusa ipak postoji”.

Kao što je poznato, dokazano je da se koronavirus prenosi ne samo kapljično već i vazduhom, piše Washington Post, a prenosi N1.

Pušači skidaju masku da bi uživali u cigareti

Treba naglasiti da osoba dok puši ne može da nosi masku, pa je takođe rizik biti blizu osobe koja nema masku, i koja je na primer zaražena koronavirusom, a da to i ne zna.

“Ko ne puši, izbacuje respiratorne čestice najviše dva metra, ali pušači kada izbacuju dim od cigarete mogu da dobace i do četiri metra”, istakao je pulmolog Herman Gakambid iz Orlanda.

Šef američke pulmološke službe Albert Riko smatra da pušači “potencijalno mogu da šire virus oko sebe tako što izbacuju kapljice koje mogu da zaraze prisutne”.

Osoba koja je pušač u većem je riziku da dobije teži oblik koronavirusa, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Pušenje narušava funkciju pluća i otežava organizmu da adekvatno odgovori na infekciju, dok su mlađe osobe pušači u još većem riziku od težeg oblika kovida-19, čak iako nemaju osnovne bolesti.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.