Koren života čuva mentalnu svežinu i snagu

Koren života (žen šen ili ginseng) usporava starenje, reguliše cirkulaciju i krvni pritisak, pomaže kod anemija, sprečava hipoglikemiju. Tokom treninga podstiče iskorišćavanje masnih kiselina

Ako želite da uzgajate lekovitu biljku žen šen (poznatu i kao ginseng ili “koren života”), dobro se naoružajte strpljenjem. Uspeva i na našim prostorima, ali joj treba pet do deset godina da koren naraste za upotrebu. Ipak, s obzirom na to da je koren izuzetno blagotvoran i skup, dugo čekanje se isplati.

Žen šen je među najstarijim, najviše upotrebljavanim i proučavanim biljkama na svetu. Potiče iz istočne Azije, Sibira i Severne Amerike, a za ljudsku ishranu i lečenje koristi se već 5.000 godina. Zbog neverovatnih svojstava Kinezi ovu biljku smatraju čudotvornim isceliteljskim lekom. Koristi se za lečenje raznovrsnih bolesti i tegoba, a upućeni veruju da njeni lekoviti sastojci uvek pronalaze put do bolesnog mesta u organizmu.

Kao dodatak ishrani koristi se širom sveta, jer se pokazalo da podstiče mentalnu i fizičku snagu i sposobnost. Reguliše cirkulaciju i krvni pritisak, pomaže kod anemija, sprečava hipoglikemiju, odnosno snižavanje šećera u krvi. Otklanja smetnje u radu organa za varenje, pomaže kod upalnih bolesti zglobova, leči impotenciju.

Delujući na žlezde sa unutrašnjim lučenjem pomaže da se vitamini i minerali u organizmu u potpunosti iskoriste. Ova aktivnost žen šena je izuzetno važna jer bez vitamina i minerala nije moguće preraditi šećere, masti i belančevine i pretvoriti ih u energiju i neophodne gradivne sastojke. Što je koren ove lekovite biljke stariji, to je njegovo dejstvo snažnije.

Žen šen se preporučuje svima bez obzira na starost i pol, pa nije slučajno što u Kini ovu biljku zovu “koren života”. Na Dalekom istoku upotrebljavaju je kao eliksir za produženu mladost i dugovečnost. Još su stari Kinezi uočili da žen šen čuva životnu snagu i mentalnu svežinu. Klinička ispitivanja su pokazala da pojačava moždanu aktivnost, odnosno lučenje adrenalina, te da odlaže psihofizički umor.

Tokom treninga i takmičenja štedi nivo šećera u krvi te na taj način podstiče intenzivnije iskorišćavanje masnih kiselina u procesu stvaranja energije za rad mišića. Pojačava i funkciju pluća tako što povećava koncentraciju kiseonika u tkivima i kontroliše stvaranje mlečne kiseline. Na taj način se štede mišići, pa umor dolazi kasnije i manje je izražen, zbog čega je i oporavak brži.

Preparati ginsenga se uzimaju na prazan želudac sa mnogo tečnosti, jer su samo tako efikasni. Koriste se u vidu ekstrakta u obliku tableta ili kapsula, praha, mada upućeni tvrde da je najdelotvorniji kao tinktura.

Biljni čaj od mesnatog korena biljke takođe je izuzetno popularan jer postoji uverenje da podstiče podmlađivanje ukoliko se konzumira svakodnevno. Zagovornici ističu i da pomaže muškarcima kod erektilne disfunkcije, mada to nije dobilo zvaničnu potvrdu.

GIN SENOZIDI I VRHUNSKI SPORT

Predmet intenzivnih istraživanja je primena ginsenga u sportu. Za sada se pouzdano zna da je za postizanje vrhunskih sportskih rezultata neophodno uzimati veće količine ovog neobičnog korena. Žen šen sadrži između 12 i 13 delotvornih materija, gin senozida, koji se u drugim biljkama nalaze u zanemarljivo malim količinama. Čak korenje najkvalitetnijih biljaka sadrži vrlo male koncentracije, ne više od 2 odsto u dobijenom ekstraktu.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime