Korijander – začinska, i lekovita biljka

Korijander – začinska, i lekovita biljka

U lekovitom smislu čitava biljka je delotvorna, a pravi poznavaoci tvrde da je korijander dobar antioksidans, antiseptik, antispazmolitik, diuretik, afrodizijak

Živica, kišnec, korion, kornikovec, paprica, cimavica, samo je određeni broj naziva jedne po mnogo čemu specifične biljke. Reč je o jednogodišnjoj biljci korijanderu (Coriandrum sativum) visokoj između 30 i 90 santimetara, čiji listovi izgledom podsećaju na listove peršuna.

Biljka se seje u martu i aprilu, cveta početkom leta, i kosi se takođe u leto, ali pre izlaska sunca dok ima rose. Što se tiče tla na kome raste, korijander nije mnogo probirljiv, ali je primećeno da bolje uspeva na krečnoj, sitnoj, rastresitoj, toploj zemlji na sunčanoj strani.

Za korijander se veruje da je jedna od najstarijih začinskih biljaka. Pominje se čak i u Bibliji, u knjizi Mojsijevoj. Hiljadama godina se gaji u Indiji, Kini i Egiptu, a prvi zapisi nađeni su u papirusima još pre nove ere.

U današnje vreme najviše se gaji u Rusiji, SAD, takođe u mnogim evropskim zemljama, i, naravno, u Srbiji. Na afričkom kontinentu prednjače Maroko i Egipat.

Korijander je začinska, medonosna i lekovita biljka. Listovi i plodovi imaju različitu aromu, zbog čega se odlično nadopunjuju. U evropskoj kuhinji uglavnom se upotrebljava seme, dok su u južnoameričkoj i aziskoj važni listovi koji se pripremaju kao zelje.

Sveži listovi imaju snažnu aromu mošusa i limuna, ukusom su veoma gorki, zbog čega se koriste za garniranje jela i kao dodatak umacima, salatama, siru. Zbog specifične arome, korijander rado posećuju i pčele, a med dobijen od ove začinske biljke ima poseban ukus.

Korijander u zavidnim količinama sadrži eterično i masno ulje, veliki procenat ugljenih hidrata, proteina, ali i značajne koncentracije kalijuma i kalcijuma. U lekovitom smislu, čitava biljka je delotvorna. Dobri poznavaoci tvrde da je korijander dobar antioksidans, antiseptik, antispazmolitik, diuretik, afrodizijak. Od svih njegovih sastojaka najdelotvornije je eterično ulje, koje poseduje mnoštvo, za zdravlje važnih komponenti.

Kao pomoćna terapija našao je mesto u lečenju mnogih tegoba. Narodni lekari ga preporučuju za lečenje mokraćnih puteva i bešike, kao i organa za varenje, u kojima se stvaraju gasovi a creva postaju lenja. U ovom slučaju dobro je napraviti čaj od mešavine jednakih delova kima i korijandera. Na šolju ključale vode stavlja se kašičica mešavine i po mogućstvu pije se posle jela.

Korijander svrstavaju i u afrodizijak izuzetnih mogućnosti, jer ima moć da pojača seksualnu želju osoba koje imaju problem sa libidom. Da bi se postigao željeni efekat dovoljno je uzeti tri grama praha ovog začina, pomešati sa kašičicom meda i pustiti da se otopi u ustima. Mešavinu je dovoljno kozumirati jednom u toku dana, najbolje za doručak. Dobri poznavaoci tvrde, da će se posle kure sa korijanderom situacija u spavaćoj sobi znatno popraviti.

ČAJ ZA ISKAŠLJAVANJE

Čajna kašičica korijandera pomešanog sa sitno iseckanim lukom podstiče iskašljavanje. Ovu mešavinu treba preliti sa dva decilitra vrele vode, ostaviti da odstoji deset minuta, a zatim procediti kroz gazu i zasladiti medom. Ovako spremljen čaj treba piti ujutru i uveče pred spavanje.

PROTIV UPALE BEŠIKE

Supenu kašiku mešavine jednakih količina listova korijandera i peršuna, treba preliti sa pet decilitara ključale vode pa posle petnaest minuta procediti. Čaj treba piti nezaslađen pre svakog obroka i sat vremena pred spavanje. Da bi se upala mokraćne bešike u potpunosti otklonila svakodnevno treba popiti dva litra ovog čaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vaši komentari nam pomažu da poboljšamo naše proizvode i usluge, tako da ih i dalje beležimo. Komentar koristimo i za buduću upotrebu. Za dalje detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Zadržavamo vaše ime kako bismo mogli komunicirati s vama o našim proizvodima i uslugama. Za dalje detalje, molimo vas našu politiku privatnosti.
Čuvamo vašu e-poštu kako bismo mogli komunicirati s vama o našim proizvodima i uslugama. Za dalje detalje pogledajtenašu politiku privatnosti.

Čuvamo URL adrese vaše veb stranice kako bismo mogli da komuniciramo s vama o našim proizvodima i uslugama. Za dalje detalje pogledajte našu politiku privatnosti.