Domain for SALE!Domen se prodaje!

Krastavac, boranija i tikvice tope kilograme

Krastavac, boranija i tikvice sadrže malo kalorija, a izobilje vode i vlakana. Nutricionisti objašnjavaju kako utiču na besprekornu liniju

KRASTAVAC

Krastavac čini 95 odsto vode, pa je idealan za hidrataciju organizma. Uz to, ima samo 14 kalorija u 100 grama i mnogo vlakana, što obezbeđuje urednu probavu, ali i dovoljnu količinu minerala poput bakra, kalijuma, mangana, ali i vitamina B, C i K. Štiti mozak, poboljšava koncentraciju, a prija i srcu jer sadrži kalijum, koji reguliše krvni pritisak i elektrolite u organizmu. Kako je bogat ligninima i drugim fitonutrijentima s antikancerogenim svojstvima, smanjuje rizik od raka dojke, grlića materice, jajnika i prostate.

TIKVICE

Tikvice u 100 grama imaju 16 kalorija. Sadrže minerale magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink, kalcijum, kao i vitamine B-kompleksa, vitamin C i nešto vitamina K. Zbog velikog sadržaja dijetetskih vlakana pogodne su ne samo za redukovanje kilograma nego i za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida. Kako smanjuju resorpciju glukoze, a imaju veoma malo ugljenih hidrata, preporučuju se osobama s dijabetesom. Kalcijum i magnezijum iz tikvica snižavaju krvni pritisak, te rešavaju i problem hipertenzije. Regulišući masti i šećer, tikvice preventivno utiču na pojavu ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

BORANIJA

Boranija je niskokalorična namirnica, a što je starija, kalorijski je jača. U zavisnosti od vrste, u 100 grama ima od 18 do 28 kalorija. Bogata dijetetskim vlaknima, pomaže uspostavljanju pravilne probave, ali obezbeđuje i dovoljno vitamina B-kompleksa, provitamina A, vitamina C i K, kao i minerala – gvožđa, magnezijuma, kalcijuma, fosfora, mangana i cinka.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *