Krastavac, boranija i tikvice tope kilograme

Datum:

Krastavac, boranija i tikvice sadrže malo kalorija, a izobilje vode i vlakana. Nutricionisti objašnjavaju kako utiču na besprekornu liniju

KRASTAVAC

Krastavac čini 95 odsto vode, pa je idealan za hidrataciju organizma. Uz to, ima samo 14 kalorija u 100 grama i mnogo vlakana, što obezbeđuje urednu probavu, ali i dovoljnu količinu minerala poput bakra, kalijuma, mangana, ali i vitamina B, C i K. Štiti mozak, poboljšava koncentraciju, a prija i srcu jer sadrži kalijum, koji reguliše krvni pritisak i elektrolite u organizmu. Kako je bogat ligninima i drugim fitonutrijentima s antikancerogenim svojstvima, smanjuje rizik od raka dojke, grlića materice, jajnika i prostate.

TIKVICE

Tikvice u 100 grama imaju 16 kalorija. Sadrže minerale magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink, kalcijum, kao i vitamine B-kompleksa, vitamin C i nešto vitamina K. Zbog velikog sadržaja dijetetskih vlakana pogodne su ne samo za redukovanje kilograma nego i za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida. Kako smanjuju resorpciju glukoze, a imaju veoma malo ugljenih hidrata, preporučuju se osobama s dijabetesom. Kalcijum i magnezijum iz tikvica snižavaju krvni pritisak, te rešavaju i problem hipertenzije. Regulišući masti i šećer, tikvice preventivno utiču na pojavu ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

BORANIJA

Boranija je niskokalorična namirnica, a što je starija, kalorijski je jača. U zavisnosti od vrste, u 100 grama ima od 18 do 28 kalorija. Bogata dijetetskim vlaknima, pomaže uspostavljanju pravilne probave, ali obezbeđuje i dovoljno vitamina B-kompleksa, provitamina A, vitamina C i K, kao i minerala – gvožđa, magnezijuma, kalcijuma, fosfora, mangana i cinka.

Simon
Simonhttps://www.travelvisastay.com
Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: Saradnik sajtova: Dijetica, TVS Group, Rentiranje

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime

Popularno

Slični članci
Povezan

Deset najboljih dijeta za zdravije srce koje preporučuju kardiolozi

Dijete koje uključuju umerene porcije mesa su bolje za...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi,...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a...