Krbuljica prečišćava krv i snižava pritisak

Krbuljica
Krbuljica se koristi kao narodni lek ili u mešavini losiona za telo, ali je najinteresantnija po svojoj primeni u kulinarstvu

Krbuljica se koristi kao narodni lek ili u mešavini losiona za telo, ali je najinteresantnija po svojoj primeni u kulinarstvu. Ovaj zdrav dodatak vašim obrocima možete gajiti čak i u saksiji na terasi.

Sjajnozelenih listova, nalik lišću šargarepe, krbuljica je karakteristična po sitnim belim cvetovima i zaista spada u porodicu šargarepa. Međutim, za razliku od svojih “rođaka” duguljastog korena, odlično uspeva u saksijama pa je možete gajiti na balkonu. Stablo može da bude visoko između 15 i 70 cm, a listovi su perasto izdeljeni i jajastog oblika.

Za razliku od ostalih začinskih biljaka, krbuljici više odgovara hladovina nego snažno sunčevo svetlo pa je postavite u zaklonjeni deo terase. Lišće berite pre nego što se cvetovi otvore, a odlično će se uklopiti u jela od kuvane i pečene ribe, kao i uz supe i sosove. Inače, krbuljica spada u čuvenu mešavinu “finih francuskih trava”, što je izraz koji ćete često naći u mnogim receptima mediteranske kuhinje.

Prema narodnim verovanjima ovu biljku, koja živi samo jednu godinu, prati i reputacija narodnog leka. Naime, ona je poznata po tome što prečišćava krv i snižava pritisak. O njenoj svrsishodnosti najbolje govori i podatak da se s obzirom na to da sadrži male količine esencijalnog ulja, može koristiti i u mešavinama losiona za kožu.

Facebook Komentar

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.