Domain for SALE!Domen se prodaje!

Krbuljica prečišćava krv i snižava pritisak

Krbuljica se koristi kao narodni lek ili u mešavini losiona za telo, ali je najinteresantnija po svojoj primeni u kulinarstvu. Ovaj zdrav dodatak vašim obrocima možete gajiti čak i u saksiji na terasi.

Sjajnozelenih listova, nalik lišću šargarepe, krbuljica je karakteristična po sitnim belim cvetovima i zaista spada u porodicu šargarepa. Međutim, za razliku od svojih “rođaka” duguljastog korena, odlično uspeva u saksijama pa je možete gajiti na balkonu. Stablo može da bude visoko između 15 i 70 cm, a listovi su perasto izdeljeni i jajastog oblika.

Za razliku od ostalih začinskih biljaka, krbuljici više odgovara hladovina nego snažno sunčevo svetlo pa je postavite u zaklonjeni deo terase. Lišće berite pre nego što se cvetovi otvore, a odlično će se uklopiti u jela od kuvane i pečene ribe, kao i uz supe i sosove. Inače, krbuljica spada u čuvenu mešavinu “finih francuskih trava”, što je izraz koji ćete često naći u mnogim receptima mediteranske kuhinje.

Prema narodnim verovanjima ovu biljku, koja živi samo jednu godinu, prati i reputacija narodnog leka. Naime, ona je poznata po tome što prečišćava krv i snižava pritisak. O njenoj svrsishodnosti najbolje govori i podatak da se s obzirom na to da sadrži male količine esencijalnog ulja, može koristiti i u mešavinama losiona za kožu.

One Comment

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *