Domain for SALE!Domen se prodaje!

Lekovi nisu dobri za bebu

Prvih osam nedelja su najkritičnije za plod i tada ne treba uzimati lekove. Od antibiotika najopasniji su citostatički koji su apsolutno kontraindikovani u trudnoći

Da su lekovi loši saveznici trudnoće, gotovo svako zna. No, u smislu štetnih posledica za trudnicu, plod, i kasnije novorođenče, ipak nedovoljno. Sigurno je jedno, najviše štete mogu izazvati kod ploda, i to u prvih osam nedelja trudnoće, naglašavaju ginekolozi. A koje sve lekove u ovom periodu ne treba uzimati, objašnjava prof. dr Darko Plećaš, načelnik Odeljenja kontrole fertiliteta Instituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.

U početnom osmonedeljnom trajanju trudnoće nije uputno da se uzima bilo kakav lek. To praktično znači da u ovom periodu ne treba da se uzima niti lek za glavobolju, niti za zubobolju, kijavicu, ili bilo koje drugo zdravstveno, a pogotovo ne teško stanje. Ako trudnica ima ozbiljan zdravstveni problem u hroničnom obliku, ili priroda bolesti nalaže terapiju bez prekida, prvenstveno mora da se konsultuje sa svojim ginekologom. Sam svoj lekar, za prva dva meseca trudnoće, apsolutno je problematično i sa posledicama visokog rizika, jer lekovi mogu dovesti i do fatalnih posledica.

Šta su karakteristike tog visokorizičnog perioda?

– U tom periodu formiraju se svi organi i čula, jedino centralni nervni sistem, zubi i genitalni organi nastavljaju razvoj i kasnije. Uzimanje medikamenata u takvom trenutku može da ostavi fatalne posledice, od slepila ili gluvoće novorođenčeta, srčanih mana, do vidljive ili golim okom nevidljive nakaznosti. Ovo se odnosi na sve lekove, sa posebnim osvrtom na antibiotike, koji su odomaćeni u gotovo svakoj kući. Fetus, za razliku od ranijeg pristupa, više se ne smatra majčinim priveskom, čija budućnost zavisi od bioloških kaprica koji su van moći kontrole. On je dobio status ravnopravnog pacijenta sa majkom tokom trudnoće, često pod znatno većim rizikom obolevanja i umiranja, no sama trudnica. Zbog povećane potrošnje medikamenata majke, plod se povremeno nalazi u situaciji da „pliva u okeanu lekova“.

Koji su lekovi najproblematičniji i najopasniji?

– Sa izuzetkom insulina i heparina koji se daju protiv stvaranja tromba, praktično svi lekovi imaju moć da prolaze kroz posteljicu i stižu do ploda. Oštećenja na ovaj način izazvana mogu biti različita. Sa krupnim oštećenjima rađa se dva do tri odsto dece, mereno u opštoj populaciji. Sa malim oštećenjima, kao što su defektne ušne školjke ili poremećaj broja prstiju, na svet dolazi između sedam i deset odsto.

Iz ovih razloga, upotrebu lekova za vreme embrionalnog razvoja po svaku cenu treba izbeći! Vreme embrionalnog razvoja počinje 31. dana, posle prvog dana poslednje menstruacije, i traje do 71. dana trudnoće. O ovome je veoma važno voditi računa, jer neka oštećenja, zbog posledica toksičnih efekata, mogu biti prepoznata tek mnogo kasnije. Pojava karcinoma vagine jedna je od teških posledica, a prepoznaje se tek posle puberteta. Zanimljivo je, takođe, da su na neke lekove, poput hormonskog preparata dietilstilbestrola, osetljivi samo ženski fetusi.

A kada je reč o antibioticima?

– Priličan broj ne dovodi do nekih većih oštećenja. Ali, ipak mora da se vodi računa pre nego što se preporuče u terapiji. Penicilin, primera radi, može da dovede do promene crevne flore kod novorođenčadi, ili alergijske reakcije na ovaj lek. Tetraciklini imaju toksičan efekat na kosti i zube ploda, kao i druge anomalije, a kod majke izazivaju toksično oštećenje jetre. Hloramfenikol treba izbegavati blizu termina porođaja, ali i u porođaju zbog moguće pojave „sindroma sive bebe“. Pod uticajem ovog leka može doći do otežanog disanja i otežanog srčanog rada novorođenčeta. Ali, od svih najopasniji su citostatički antibiotici, koji su apsolutno kontraindikovani u trudnoći, jer dovode do intrauterine smrti ploda, urođenih anomalija, zastoja u rastu.

IBUPROFEN, ASPIRIN, ANDOL…

Trudnice koje uzimaju „ibuprofen“ protiv bolova pre dvadeset nedelja trudnoće imaju veći rizik od spontanog pobačaja, ustanovili su naučnici sa Univerziteta Montreal. U istovetnoj opasnosti su i trudnice koje uzimaju lekove sa paracetamolom, kao što je „aspirin“ i „andol“. Ipak, bez obzira na jasna upozorenja na tim preparatima o škodljivosti tokom trudnoće, čak jedna od šest trudnica i dalje ih koristi, pokazalo je montrealsko istraživanje sprovedeno na više od 47.000 žena.

Istina, rizik od pobačaja nije isti pri korišćenju svih lekova, ali se pokazalo da, recimo, prilikom uzimanja „diklofenaka“ rizik je tri puta veći.

Iako baš nije najjasnije kako ovi lekovi dovode do spontanog pobačaja, naučnici pretpostavljaju da oni utiču na nivo prostaglandina, koji su inače aktivni prilikom podsticanja porođaja. Stručnjaci naročito upozoravaju žene koje kontinuirano uzimaju lekove za lečenje reumatoidnog artritisa ili lupusa, da bolje planiraju trudnoću i da sa svojim lekarom unapred razmotre mogućnosti lečenja tokom graviditeta.

FOLNA KISELINA, VITAMINI, VODA

U periodu do četvrtog meseca trudnoće treba biti posebno obazriv sa unosom svega što, potencijalno, može biti toksično. Hrana treba da sadrži vitamine i minerale, neophodne za ravoj ploda, ali i za zdravlje buduće majke. Uz hranu se, po preporuci lekara, uzimaju i gotovi preparati kompleksa vitamina i minerala, a pre svega gvožđa. U prvih 16 nedelja, neophodno je da trudnica uzima i folnu kiselinu u tabletama, koja je veoma važna za pravilan razvoj ploda. Svi ovi sastojci su vrlo važni za pravilno formiranje tkiva i organa, odnosno organogenezu. Takođe, treba piti vodu u što većim količinama, a pred porođaj treba izbegavati teška jela, poput pasulja, sarmi i jako začinjenih jela.

OBLOGE, ČAJEVI, LEŽANJE…

Na lekove, ukoliko želite zdravo potomstvo, treba apsolutno zaboraviti za vreme trudnoće. A za eventualne tegobe treba koristiti obloge, ako je reč o zubobolji ili glavobolji. Kod prehlade i kijavice treba piti čaj i ležati. A ako se, recimo, iz nekog razloga promeni vaginalna flora i pojavi sekret, treba pronaći odgovarajući narodni lek i time se ispirati, počevši od kamilice pa nadalje. Upućeni kažu, da su dobre i obloge od belog vina.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *