Domain for SALE!Domen se prodaje!

Lekovitost biljaka i namirnica

Trave ima u izobilju. Ali da li je svaka travka i lekovita? Oduvek se to pitamo. I na različitim mestima dobićemo različite odgovore. Ipak, svaka travka je lekovita.

Priznajem da jedino ne znamo njihovu vrednost, to jest zašta je koja dobra. Biljke su i lek i hrana-rekao je Pelagić, upoznajemo ih uvek i svuda. Biljke treba što više upoznati prema njihovim vrednostima i koristiti ih u zdravstvene ili privredne svrhe, i od toga imati veliku korist. Treba se lečiti travama, biljkama i namirnicama.

U ishrani se treba truditi da jela budu što raznovrsnija. Tokom života čovek se trudi da bude zdrav, da ne dobije ni nazeb. Ali kada se desi da se čovek razboli onda treba koristiti priručna i jeftina sredstva. Ovo koristite upravo kao priručnu i brzu pomoć, a o svakoj bolesti što pre konsultujte medicinskog stručnjaka, odnosno lekara u najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Lekovite biljke

Kamilica

Ova biljka služi kao lek od mnogih bolesti. Kamilica, kamomilja, ili titrica raste i cveta dva puta u toku godine.

Žalfija

Ona se još zove Kadulja, Kaduna, Kalaver i Zelenkada. Obzirom na vrednost ove biljke bilo bi potrebno da je svaka domaćica gaji u svojoj bašti. Inače ona raste po livadama, pašnjacima, a naročito kraj starih zidina.

Arnika

Još se zove VEPROVAC. Ova trava kao lek je vrlo korisna, a koristi se za piće i oblaganje. Uglavnom je odlična kad se koristi kao lek od rane svake vrste. Zato bi ovu travu trebale da neguju domaćice pored svoje kuće, a naročito tamo gde nema blizu apoteke.

Smrekovina – Venja

Šta je i kakav je bor, borić, borovina i smreka? To je vrlo korisna biljka i obzirom da je narodu dosta poznata, ovde ćemo odmah napomenuti da je njena lekovita moć u njoj celoj. Naime počev od njenog roda u kome ima raznih soli, gume, šećera, voska, eterskog ulja podkore i lišća. Zatim pored lekovite moći korisna je i u ekonomskom pogledu. Ona leči grudne bolesti.

Vodnjika (Venjovača)

To je odličan lek i prijatno piće. Ustvari vodnjikom zovu širu ili vino od lenje. A lakoće za ovo isto piće u narodu je poznato ime Venjovača. Da bi je narod radije spremao i upotrebljavao navešćemo za šta je ona korisna. Ona leči: Veliki zatvor teško mokrenje, otvorene i zatvorene šuljeve, glavobolju, teško će u prsima i trbuhu, leči belo pranje kod žena i venerične bolesti.

Hajdučka trava (ajdučica, paprac, kunica)

To je trava poznata svakom čoveku na selu. Kao lek ona je odlična. Po narodnoj i naučnoj medicini ona leči sve nove rane kao i druge bolesti. Ako se nekome desi da se na bilo koji način obrani, neka ranu najpre očisti od prašine, parčića ako ih slučajno ima pa neka odmah nabere i obloži ranu ovom travom.

Beli slez

Kao lek je dobar protivu bolova u prsima, promuklosti, teškog disanja kašlja, krvavog pljuvanja i drugih plućnih bolesti. Belog sleza ima vrlo retko mada može svuda rasti, dok crnog ima skoro svuda. Preporučujemo da se beli slez gaji. Posebno onima koji gaje cveće. Zašto bi u kući imali puno cveća koje ne koristi, osim estetskog izgleda, ničemu a ovako korisnu biljku zanemarujemo. Međutim to je stvar svakog pojedinca. Ovde ćemo samo napisati u kojoj meri i na koji način je beli slez koristan.

Čičak (repuh, repušina, lapah)

Ova biljka raste svuda kraj puteva i ima najveće lišće među travama na našim putevima. Po predanju narodne medicine i po ispitivanju mnogih stručnjaka čičak je koristan i uspešno leči više bolesti i čuva od opadanja, kao i pomaže rast kose.

Zubača (divlja pirevina)

U narodnom lekarstvu pirevina može da zameni kao lek beli slez i saparilu. Ove trave ima svuda a kao lek priprema se na sledeći način: Treba iskopati korenje pirevine, iseći ga na kratke komadiće i nasuti u lonac na četiri do pet litara vode oko tri pregršti korena od pirevine. Lonac odozgo zalepiti i kuvati na tihoj vatri sve dok ne uvri oko polovine vode. Procediti taj čaj i čuvati ga u zatvorenom sudu.

Zova

Poznato je, da je zovin cvet dobar za znojenje, zatim protiv crvenog vetra, a ono zelenoliko, koje se nalazi između stabla i gornje tanke sivkaste kore, odlično leči od raznih rana i kad stane mokraća. Čaj od zove upotrebljava se sa odličnim uspehom, kada treba da se čovek oznoji kada je neophodno prekratiti kašalj, bolove u prsima, kad je neophodno da se čovek dobro ugreje, da pojača nerve i tako dalje.

Duvan (kao lek)

Koliko je štetno i nezdravo pušiti duvan, toliko je korisno upotrebiti ga kao lek. To se može postići tako što bi se koristio isključivo kao biljka. I to kao lekovita biljka, a ona ima to svojstvo. Kao za lek može da koristi protiv crvenog vetra, a pravi se ovako: Namazati med na list duvana i obložiti ga na bolno mesto ako je potrebno treba mazati više listova i menjati ih na svakih 6 sati.

Kupina (ostruga kao lek)

Kupina raste svuda po međama, po prevojima, pored zidina itd. Kupinu je svako video i zna kako izgleda. Ali retko ko zna da je ona i lekovita. Ovde se opisuje šta je u praksi probano. Koren kupine skuvan u vinskom sirćetu leči bolesne desni i učvršćuje zube kada se klate bez ikakvog bola, ili bez bola ispadaju.

Troskot kao lek

Ova biljka raste u izobilju kraj puteva, zapuštenom zemljištu, po njivama koje se ne obrađuju itd. Ako se kojim slučajem neko poseče u toku rada i krv počne da curi, dovoljno je nabrati list ove biljke i staviti na ranu. Krv prestaje a uskoro i rana zarašćuje. Ona odlično leči, kada se upotrebi po uputstvu, i nemoć mokrenja.

Kukuta

Poznato je da kukuta spada u biljke otrovnice. Međutim ona je ipak vrlo siguran lek od žive rane. Odlično leči više bolesti, ali smo mi osvedočeni da sasvim sigurno leči živu ranu, koju naš narod većinom zove živo meso iz koje večito teče gnoj. Lek se pravi ovako: Nabrati lišća od kukute, oko 100 grama, pa ga skuvati u čistom sudu. Ocediti i sa tom vodom ispirati ranu dva puta na dan.

Saparila

Saparila je odličan lek protiv mnogih bolesti, a naročito od zarazih sifilističkih bolesti. Koren saparile poznat je kod mnogih naroda još od starine. Pored sifilističkih bolesti koren saparila se može upotrebiti ta lečenje reumatizma, šuljeva, belog pralja kod žena, gnojnih otoka, od nervoze i drugih bolesti na bazi pokvarene krvi. To je zato što on čisti i oporavlja.

Višnjevo lišće

U narodu je poznato da višnjevo lišće može biti dobar lek kod bolesti očiju. Ukoliko neko oseća bolove na očima, treba da nabere višnjevog lišća, zatim ga oprati u čistoj hladnoj vodi, i pri polasku u postelju obložiti bolesne oči. Pre oblaganja zatvoriti kapke. Tako ostaviti do ujutru. Tada skinuti oblog u mračnoj prostoriji, umiti se čistom svežom vodom i produžiti svoj svakodnevni posao. Ove obloge treba ponavljati nekoliko dana. Za to vreme oči će ozdraviti.

One Comment

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *