Majoran, i začin i lek

Datum:

Share post:

Majoran nam je uglavnom poznat kao začin, može se koristiti sušen ili svež, ali pošto je osetljiv na toplotu, kako biste sačuvali njegova aromatična svojstva, ako ga koristite svež, dodajte ga jelima u onom trenutku kada je kuvanje završeno.

Osušen se može dodati u toku kuvanja, ovo je jedna od rektih biljaka koja ima jaču aromu kada je osušena nego u svežem stanju. Odličan je kao dodatak mesu, salatama, čak i picama, svemu onome što zahteva malo jaču aromu.

Ova biljka je poznata kao simbol spokojstva i sreće, karakteristična je za mediteransku kuhinju, podseća na oregano iako ima drugačiju aromu, i pored toga što nam služi da poboljšamo ukus jelima, ima i lekovita svojstva, na prvom mestu, kada se koristi kao dodatak jelima, potpomaže varenje.

Majoran je dobar protiv uznemirenosti, anksioznosti, razdražljivosti, nervoze i nesanice, protiv svih oblika stresa jer ima umirujuće dejstvo, opušta mišiće i reguliše nivo hormona odgovornih za stresna stanja, adrenalina i serotinina. Ima jak prirodni sedativni efekat pa pre nego što posegnete za nekim sedativom možda bi bilo dobro da probate da pijete čaj od ove biljke – kašičicu sušenog majorana stavite u šolju kipuće vode, ostavite da odstoji desetak minuta i popijte ga. Doza koja se preporučuje i smatra optimalnom su tri šolje dnevno.

Uz pomoć ove biljke se možete rešiti i glavobolje, pošto ima opuštajuće dejstvo, pokušajte kada vas muči glavobolja da sa nekoliko kapi eteričnog ulja majorana izmasirate vratni deo glave i slepočnice, majoran će uticati na napetost a masaža na prokrvljenost i glavobolja će nestati bez medikamenata. Zimski meseci su nam na pragu, ukoliko je glavobolja izazvana gripoznim stanjem ili upalom sinusa, inhalacija majoranom (nekoliko kapi u vreloj vodi i klasično inhaliranje sa glavom prekrivenom peškirom) će otkloniti glavobolju i olakšati vam disanje.

Eterično ulje majorana možete koristiti i za opuštanje mišića celog tela. Stres i napetost dovode do toga da nam i mišići celog tela budu napeti, desetak kapi ulja nakapajte u kadu tople vode, lezite i pustite da majoran deluje na vaše telo. Ukoliko ne možete da pronađete eterično ulje, skuvajte pola litra čaja od majorana i sipajte ga u vodu.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime

Povezani članci

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim tepisima, osim treninga, one često pribegavaju i različitim dijetama. Takođe,...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi, za ubrzavanje metabolizma, ali i za poboljšanje raspoloženja. Kiseli kupus...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a posebno na kardiovaskularni, ističu lekari i preporučuju da više...

Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom

Štitasta, leptirasta žlezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga,...