Domain for SALE!Domen se prodaje!

Malina jača telo i osvežava

Malina je prava riznica vitamina C, beta-karotina i provitamina A

Puna vitamina i minerala, malina je idealna namirnica za vrele dane. Sadrži čak 85 odsto vode, oko deset odsto šećera – glukozu i fruktozu, pektine, biljna vlakna, organske kiseline – limunsku, jabučnu, salicilnu i mravlju, aromatične materije, flavonoide, kao i alkaloide. Prava je riznica vitamina C i beta-karotina, odnosno provitamina A. Sadrži i vitamine grupe B, kao i minerale kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, bakar, cink, pa čak i jod.


Dragocena je i za snižavanje povišene temperature kod nazeba, gripa i drugih febrilnih stanja. Njeni plodovi se koriste i u lečenju astme, ekcema, kao i za poboljšanje apetita kod dece i rekonvalescenata.

Zahvaljujući redovnom konzumiranju malina poboljšava se krvna slika, reguliše rad creva i smiruju bolovi u želucu, a zaustavlja i povraćanje. Iako zvuči neverovatno, pomaže i trežnjenju!

Osim svežih ili suvih plodova, u lekovite svrhe se koristi i lišće, još bogatije vitaminom C. Od lišća, korena i suvih malina prave se čajevi za upaljeno grlo, jačanje srca, lečenje hemoroida, lišajeva, osipa i drugih alergijskih reakcija, kao i za jačanje organizma.

Sveže maline se jedino ne preporučuju kod težih oboljenja bubrega i gihta.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *