Zdravlje

Mesečni ciklus: Šta je normalno, a šta nije?

Devojčice, devojke i žene svakog meseca se suočavaju sa krvarenjem i tegobama koje ga prate. Idealno je na 28 dana, ali se i period od 26 do 32 dana smatra normalnim.

Nedoumice, brige i pitanja oko mesečnog ciklusa imaju sve žene, naročito devojčice koje tek ulaze u pubertet i upoznaju se sa ovom pojavom. Jer, na redovnost, obilnost krvarenja, grčeve i bolove u stomaku utiču brojni faktori, a situacija se i menja s godinama.

Redovan menstrualni ciklus podrazumeva menstruaciju koja se javlja svakog meseca, na 28 dana. Međutim, normalno je i ako protekne 26 do 32 dana od prvog dana poslednje menstruacije. Ukoliko je ciklus kraći od 21 dan, trebalo bi da se uradi ultrazvuk i hormonski pregled.

Isto se odnosi i kada kasni i javlja se posle 35 dana ili jednom u dva, tri meseca. Pregled je tada neophodan jer su policistični jajnici najčešći uzrok neredovne menstruacije, kao i ciste i drugi hormonski poremećaji – objašnjava specijalista ginekologije i akušerstva profesor dr Ana Mitrović – Jovanović, načelnik Dnevne bolnice GAK “Narodni front”.

Većina devojčica još pre desete godine počinje da zapitkuje mame o krvarenju koje žene imaju svakog meseca. A, onda dolazi trenutak kada im telo doživljava preobražaj i postepeno ulaze u svet odraslih. Javlja se prva menstruacija i niz pitanja na koja čak ni mamama nije jednostavno da odgovore: “Zašto me tako jako boli stomak”, “Zbog čega me bole grudi”, “Koliko ovo traje”, “Neće valjda ovako svaki mesec”, “Šta da radim”…

– Prva menstruacija se zove menarha i predstavlja trenutak kada devojčica prelazi u pubertet. Na našem podneblju se javlja između 10. i 15. godine. Kod mršavih devojčica kasnije, obično u 14. ili 15, kod krupnijih već sa 10, 11, a prosek je 12 godina. Često, čak i nekoliko godina pre menstruacije, javljaju se stidne dlačice, a grudi menjaju oblik i veličinu.

Sa uspostavljanjem menstrualnog ciklusa se najčešće završava i rast devojčice. Dešava se da se ne javi i do 16. godine, čak ni do 18, ali u tom slučaju bi trebalo otići ginekologu da se vide razlozi izostanka ciklusa – savetuje sagovornica “Života plus”.

Koji mogu biti razlozi kašnjenja ili izostanka prve menstruacije?

– Pregledom se prvo utvrđuje da li postoje materica i jajnici. Potom se rade hormonska ispitivanja, koja pokazuju da li je potrebno lečenje ili se odlučuje da se prvi ciklus spontano čeka. Važno je znati da od prve menarhe, u naredne dve godine, menstruacije ne moraju biti redovne i zbog toga ne treba paničiti.

Prva krvarenja su najčešće bezbolna i bez ovulacije. Zahvaljujući hormonima, početni ciklusi polako prelaze u one sa ovulacijom. Bezbolne menstruacije često znače da ovulacija izostaje, dok bolnu prati ovulacija. Međutim, to nije pravilo jer je trudnoća uvek moguća. Sa dobijanjem menstruacije, devojčice ulaze u reproduktivni period u kojem se trudnoća može desiti u bilo kom trenutku, jer nijedna od njih ne zna da li ima ovulaciju ili ne.

Mnoge devojčice imaju veoma bolne cikluse?

– Oko četvrtina devojčica ima izražem PMS i dismenoreju, odnosno bolnu menstruaciju. Predmenstrualni simptomi su različitog intenziteta. Najčešće je prisutna napetost i bol u grudima, otečenost donjeg stomaka, subjektivni osećaj gojenja, česta promena raspoloženja, glavobolja… Čak četiri procenata devojčica ima izuzetno bolne cikluse i neophodna im je ozbiljna terapija da bi mogle da hodaju, idu u školu, normalno žive. Nekada su bolovi toliko jaki da Hitna pomoć mora da dođe i interveniše. Prisutne su i snažne glavobolje, kao i poremećaj vida.

Koliko dugo bolni ciklusi traju?

– Kod pojedinih devojčica simptomi ostaju do trudnoće i porođaja, a kod drugih čitav život. Na žalost, iako se radi o osobama koje nemaju zdravstvene probleme, ne postoji mogućnost da se predvidi kod koga će i koliko dugo ovo stanje da traje. Ukoliko se bolne menstruacije javljaju kad postoje određeni problemi na grliću ili materici, prvo uspostavlja precizna dijagnoza, a potom se patološka promena hirurškom ili medikamentoznom terapijom uklanja. U ovoj situaciji se uklanja i uzrok, pa menstruacija prestaje da bude bolna.

TRUDNOĆA TOKOM CIKLUSA

– S obzirom na to da spermatozoidi mogu da prežive i do pet dana, a da ovulacija može biti pomerena četiri do pet dana ranije, dešava se da do trudnoće dođe tokom seksualnih odnosa za vreme ciklusa. Iz tog razloga, menstruacija ne samo da nije siguran metod kontracepcije, već se za to vreme intimni odnosi ne preporučuju jer postoji mogućnost da dođe do ozbiljnih infekcija.

KRVARENJE I ANEMIJA

– Dužina menstrualnog krvarenja je individualna stvar i smatra se normalnim ako traje do sedam dana. Obično je da drugog i trećeg dana obilnije, a potom se smanjuje. Ipak, čak i normalno krvarenje može ponekad da dovede do anemije, zbog čega je neophodno otići ginekologu. Ukoliko ne postoji nikakav patološki proces, jednostavnom terapijom može značajno da se reguliše količina krvi koja otiče tokom ciklusa i tako izbegne malokrvnost – ističe sagovornica “Života plus”

OVULACIJA

– Kada se uspostavi ovulacioni ciklus, funkcioniše tokom celog reproduktivnog perioda po jasno određenim biološkim pravilima. Žena je najplodnija od 20. do 25. godine i plodnost se smanjuje posle 32, a u značajnijoj meri posle 35. godine. Kako žena stari, broj ovulacija se smanjuje. Međutim, nije retko da i u najplodnijem dobu ovulacija izostaje nekoliko meseci uzastopno, a da je menstrulani ciklus redovan.

MENOPAUZA

S godinama, menstruacije mogu postati produžene, neredovne, da se javljaju između dva ciklusa. Od bezbolnih mogu postati bolne. Ovakvo stanje je uslovljeno hormonskim promenama, koje su posledica smanjenja funkcije jajnika, a javlja se oko 40. godine. Kod žena koje imaju miom, polip, cistu ili neko hronično obolenje poput problema sa štitastom žlezdom, hipertenziju, dijabetes, takođe dolazi do poremećaja menstualnog ciklusa.

Funkcija jajnika se gasi tri godine od početka poremećaja menstruacije, a to je dovoljan period da se organizam žene adaptira na ovu situaciju, ukoliko nema patoloških poremećaja. Dok pojedine dane kroz ovaj period prolaze lagodno, druge imaju neprijatne simptome. Tim ženama savetujem da blagovremenim terapijama olakšaju probleme, jer nema razloga da žena u 21. veku pati. Ponekad je, nakon adekvatne dijagnostike, dovoljna i lokalna terapija da se žena oslobodi neprijatnih simptoma – ističe dr Ana Mitrović- Jovanović.

Goca

Goca

About Author

Sajtovi koje volim: Dijetica, TVS Group

1 Comment

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda će ti se svideti i

Solarijum
Zdravlje

Koje polne bolesti možete da dobijete koristeći solarijum

Stafilokoka, bakterija koja može da uzrokuje infekciju kože, fekalne bakterije, virus herpesa i polnih bradavica koji dovode do HPV-a, mogu
Lekovitost biljaka i namirnica
Zdravlje

Lekovitost biljaka i namirnica

Trave ima u izobilju. Ali da li je svaka travka i lekovita? Oduvek se to pitamo. I na različitim mestima