Moguć uzrok stvaranja krvnih ugrušaka kod AstraZenekine vakcine

Evropski i kanadski naučnici možda su pronašli objašnjenje retkih, ali ozbiljnih pojava krvnih ugrušaka kod nekih osoba koje su vakcinisane AstraZenekinom vakcinom protiv koronavirusa.

Veruju da je fenomen sličan onome koji se retko događa kod leka heparin koji se koristi za razređivanje krvi, poznatom kao trombocitopenija izazvana heparinom (HIT).

U tom obliku trombocitopenije lek pokreće imunološki sistem da proizvodi antitela koja aktiviraju trombocite koji inače izazivaju zgrušavanje krvi.

I drugi lekovi, pored heparina, takođe mogu da izazovu poremećaje zgrušavanja koji veoma liče na HIT i naučnici misle da u retkim slučajevima i vakcina AstraZeneke može da bude takav okidač.

Kod četiri prethodno zdrave osobe koje su primile AstraZenekinu vakcinu razvili su se potencijalno smrtonosni ugrušci, a imali su istu vrstu antitela koja aktiviraju trombocite i pokreću stvaranje ugrušaka u trombocitopeniji izazvanoj heparinom, napisali su nemački, austrijski i kanadski naučnici u radu objavljenom na „Research Square“.

Ovaj rad još nije prošao naučnu recenziju.

Dvadeset vakcinisanih osoba koje nisu razvile ugruške nisu imale takva antitela.

U komentaru objavljenom uz istraživanje napominje se da se trombocitopenija izazvana lekovima može lečiti ako se tačno dijagnostikuje.

Milioni ljudi primili su bez ikakvih problema vakcinu i evropski regulatori i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavili su da koristi od AstraZenekine vakcine nadmašuju rizike.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije čitajte na stranici Koronavirus.