Može li koronavirus da se prenese preko zamrznute hrane?

Datum:

Glavni kineski epidemiolog Vu Zunju tvrdi da koronavirus na površini zamrznute hrane može da preživi do tri meseca i da nadležni u Kini izrazito sumnjaju da je upravo kontaminirana hrana bila novi izvor zaraze u toj zemlji, ali postoje i drugačija mišljenja o stepenu mogućosti prenošenja virusa putem zamrznute ili rashlađene hrane.

Pre nekoliko dana virus se ponovo pojavio u Pekingu, a njegovi tragovi pronađeni su na jednoj velikoj pijaci, na daskama za sečenje lososa koji dolazi iz uvoza, podseća Skaj njuz.

Međutim, suprotno Vuovom mišljenju, jedan virusolog iz Honkonga tvrdi da se preko zamrznute hrane obično prenose virusi kao što su rotavirus i hepatitis A i to kroz probavni trakt, a ne preko disajnih puteva, preko kojih se šire respiratorni virusi poput koronavirusa.

“Nije poznato da se SARS-CoV-2 prenosi konzumiranjem zaražene hrane”, kaže ovaj ekspert. Slično tvrdi i jedan izraelski stručnjak, ističući da do zaraze najvećim delom dolazi u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, a da nema dokaza da se to odvija preko hrane ili posuda ili pakovanja za hranu.

“Infekcija putem sveže hrane kao što je meso i riba može se dogoditi ako radnik u kuhinji ili kelner ode na posao bolestan i onda dodiruje hranu, prenoseći virus”, kaže on, dodajući da je rizik od prenošenja novog koronavirusa preko zamrznute hrane veoma nizak uz pridržavanje smernica za njenu pripremu.

Jedan stručnjak iz Singapura ističe da na mogućnost preživljavanja tog virusa znatno utiču temperatura i vlažnost vazduha, pa tako na temperaturi od 37 stepeni Celzijusovih virus može opstati samo jedan dan, dok je, poređanja radi, na 22, odnosno 4 stepena Celzijusovih on opstaje nedelju dana, odnosno više od dve nedelje, a ovi podaci se odnose na čvrste nežive površine, a ne meso, piše B92.

“Pomalo sam skeptičan prema tome da se virus na pijaci pojavio pošto je preko zamrznute hrane prenet sa izvora udaljenog hiljadama kilometara”, kaže ovaj naučnik.

Simon
Simonhttps://www.travelvisastay.com
Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: Saradnik sajtova: Dijetica, TVS Group, Rentiranje

Popularno

Slični članci
Povezan

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi,...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a...

Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom

Štitasta, leptirasta žlezda koja se nalazi na prednjoj strani...