Mozgu trebaju vežbe: 7 načina za jačanje

Mozgu trebaju vežbe: 7 načina za jačanje

Neke rutinske aktivnosti – kao isti jutarnji ritual, odlazak na posao istim putem i slično – postaju toliko automatske da od mozga zahtevaju sve manji angažman

Da bi mozak ostao vitalan, ne treba mu rutina, nego novi izazov. Neurobik je metoda vežbanja mozga utemeljena na jedinstvenim i nerutinskim načinima razmišljanja i kretanja i njihovom delovanju na mozak. Redovno vežbanje neurobika može osnažiti mozak, popraviti raspoloženje i pamćenje.

Rutinske aktivnosti – kao isti jutarnji ritual, odlazak na posao istim putem i slično – postaju toliko automatske da od mozga zahtevaju sve manji angažman.

Vanredne aktivnosti pak proizvode više neuroprenosnika i snažnije utiču na menjanje i jačanje neurona i sinapsi.

Neophodno je pokrenuti telo na neuobičajen način da bismo mozak stimulisali i fizički i mentalno. I to treba činiti redovno. Tu na scenu stupa neurobik koji pruža mozgu neočekivane podsticaje i iskustva kombinovanjem fizičkih, mentalnih i emocionalnih aktivnosti.

Nastojte da barem neke od ovih vežbi radite svaki dan da biste poboljšali raspoloženje, pamćenje, sposobnost učenja i ukupan kvalitet života, a pokušajte slediti i ove savete: okružite se predmetima u različitim bojama, rešavajte enigmatiku, hodajte bosi, upijajte stimulanse iz okoline, probajte neko novo jelo ili neku novu namirnicu, smeje se, pronađite novi hobi ili preuredite stan.

Neurobik su osmislili i predstavili neurobiolozi Manning Rubin i Lawrence Katz u knjizi “Keep Your Brain Alive” (Održite mozak živim), prvi put objavljenoj 1998. godine.

1. Novčići u džepu

U džep​ stavite​ nekoliko novčića, zatim ih opipajte i osetite. Bez gledanja pokušajte da prepoznate o kom se novčiću radi, zatim izvadite kovanicu i proverite. Vežba razvija čulo dodira.

2. Zatvorite oči

Zatvorenih očiju polako hodajte stanom pokušavajući da se prisetite rasporeda nameštaja. Takvim snalaženjem menjate rutinu i proveravate pamćenje na potpuno nov način.

3. Smislite tekst

Upalite televizor i gledajte neku emisiju, ali bez tona. Prateći radnju, zamislite razgovor učesnika. Tako testirate svoju domišljatost.

4. Čitajte nešto novo

Radite stvari koje menjaju vaš uobičajeni obrazac razmišljanja. Na primer, ako volite da čitate o kuvanju, pokušajte sa čitanjem tekstova o putovanjima. To će usmeriti vaš mozak na drugačiji način razmišljanja.

5. Promenite rutu

Pokušajte da na posao idete drugačijim putem od uobičajenog koji znate napamet. Ako promenite rutinu, dodatno ćete zaposliti mozak.

6. “Slabija” ruka

Pišite nedominantnom rukom. Celi dan ili čak celu nedelju, kad god treba da nešto zapišete, učinite to levom rukom ako ste dešnjak odnosno desnom ako ste levoruki. Pokušajte da nedominantnom rukom operete zube. Ovom vežbom ćete aktivirati i delove mozga koje inače ne uključujete u obavljanje zadataka.

7. Izoštrite čulo mirisa

Za ovu vam vežbu treba nekoliko začina. Pokušajte da ih prepoznate samo mirisanjem, bez gledanja.

Goca

About Goca

Pitanja o marketingu